Main menu

header

552 11 1de Raluca Grințescu

Ştim cu toţii cât de greu este să fii diabetic sau să tratezi această boală. Nu numai că trebuie să vă controlați drastic lista de alimente şi fiecare porţie de la fiecare masă, mai trebuie să vă faceți şi analize săptămânal sau chiar zilnic, şi riscați o mulţime de complicaţii dacă nu ați avut grijă să menţineți glicemia la nişte valori rezonabile. Da, este o boală greu de tratat, dar nu imposibil. În special, tipul II de diabet are şanse mari să se echilibreze cu ajutorul produselor naturiste.

Gudmarul reface funcțiile pancreasului

În topul plantelor antidiabetice este gudmarul (Gymnema silvestre), plantă al cărei nume înseamnă „cea care distruge zahărul”. Cercetările au arătat că aceasta ajută la refacerea funcţiilor pancreasului, fiind şi un bun stimulator al circulaţiei sângelui.

Guduchi sau giloy (Tinospora cordifolia) se foloseşte tradiţional în India ca stimulator al imunităţii, antitoxic, armonizator şi reîntineritor al întregului corp. Purifică mai ales ficatul, splina, sângele şi se foloseşte în cazul diabetului, hepatitei, reumatismului, gutei şi al senzaţiei de sete excesivă.

Dracila indiană acționează asupra sistemului limfatic

Daruharidra sau dracila indiană (Berberis aristată) este renumită pentru proprietăţile sale reîntineritoare, de purificare a sângelui şi de descongestionare la nivel abdominal; ea acţionează asupra zonei hepatobiliare şi pancreatice, dar şi asupra sistemului limfatic şi al aparatului genital feminin. Folosirea sa pe o durată suficient de lungă asigură eliminarea grăsimii în exces în caz de obezitate.

Neem sau nimba (Azadirachta indica) este „copacul care menţine sănătatea” şi este în India la fel de cunoscut ca şi salcia sau ca plopul la noi. Din frunzele sale se prepară o mulţime de remedii, dar şi produse cosmetice. Datorită importanţei sale, a fost extrem de mult studiat de farmaciştii de azi şi i s-a confirmat valoarea tradiţională. Pe lângă folosirea în diabet (când ajută la închiderea rănilor care pot apărea), este şi un bun purificator al sângelui, antireumatic, folosit mult în bolile de piele, în febră şi pentru slăbit (eliminarea grăsimii excesive).

Se adresează în egală măsură şi purificării gândurilor şi emoţiilor

Lista plantelor ayurvedice antidiabetice mai continuă cu: scoarţă de manjistha (Rubia cordifolia), rădăcină de katurohini (Picrorrhiza kurroa), fructe şi frunze de bilva (Aegle marmelos), fructe de kayaphal (Myrica sapinda) şi multe altele. Surprinzător este că ele sunt extrem de eficiente, poate şi datorită faptului că au fost folosite de atâtea mii de ani şi se adresează în egală măsură şi purificării gândurilor şi emoţiilor, care contribuie foarte mult la îmbolnăvirea noastră.

Castravetele amar reglează glicemia

La toate acestea mai putem adăuga „castravetele amar” (Momordica charantia), o plantă redescoperită în ultimii ani şi care a ajuns să fie cultivată şi la noi, pentru că s-a dovedit extrem de valoroasă în reglarea glicemiei. Celebrul fitoterapeut român, academicianul Ovidiu Bojor, a contribuit la descoperirea şi la popularizarea in- formaţiilor despre această plantă. Fiind la un moment dat în misiune de cercetare în Tibet, a fost uimit să constate că acolo foarte puţini oameni sufereau de diabet, spre deosebire de oamenii din Vest. A aflat apoi că localnicii consumau frecvent fructul acestei plante, care seamănă cu un castravecior, dar care este foarte amar. A luat apoi planta, a adus-o acasă, unde a fost pe larg studiată, iar apoi a început să fie cultivată şi la noi, în staţiunile de cercetare pentru agricultură, dar şi de firmele ce produc remedii naturiste.

SFAT. Ayurveda vă învaţă să nu mai fiți lacomi, să nu vă mai preocupați excesiv de unele lucruri materiale, să vă abţineți de la unele obiceiuri nesănătoase.