Main menu

header

552 9 1de Raluca Grințescu

Clorofila are multe beneficii pentru organism. Sucurile verzi sunt încărcate cu enzime, vitamine, minerale și fitonutrienți care hrănesc corpul. Sunt sărace în zahăr, sunt alcaline și detoxifiante. Ajută la purificarea ficatului, menține stabilă concentrația de zahăr din sânge, reglează digestia, hidratează și restaurează celulele întregului corp şi ajută la refacerea țesuturilor.

Conţin 30% proteine

Un pahar cu suc verde proaspăt poate furniza o mare parte dintre proteinele necesare unui adult, pentru că legumele cu frunze verzi conțin 30% proteine. Vor menține stabil nivelul insulinei din sânge, fără a crea modificări, cum se petrece în cazul sucului de morcovi sau de sfeclă roșie.

Inflamația, durerea, cancerul, toate prosperă într-un mediu acid. Consumul unui singur pahar cu suc verde proaspăt în fiecare zi este un mod sigur de infuzare a corpului cu o mare varietate de vitamine și de protejare a celulelor împotriva îmbătrânirii premature și a bolilor.

Este dovedit faptul că clorofila are o compoziţie foarte asemănătoare cu aceea a hemoglobinei. În cazul hemoglobinei, compuşii de bază sunt carbonul, oxigenul şi azotul, grupaţi în jurul unui atom de fier, iar în cazul clorofilei, în jurul unuia de magneziu. Pornind de la acestea, s-a constatat că administrarea unor sucuri naturale bogate în clorofilă determină în scurt timp îmbunătăţirea calităţii sângelui.

Rezolvă anemia

Mai multe cazuri de anemie rezistente la formele clasice de tratament au fost ameliorate considerabil după numai două săptămâni de utilizare a preparatelor vegetale. Sângele este gradat îmbogăţit şi purificat, ficatul este drenat, eventualele tulburări digestive sau chiar anumite forme de ulcer sunt mult atenuate, vindecarea diferitelor inflamaţii este accelerată.

Prin acţiunea drenoare şi prin efectele antiseptice şi antiputride, sucurile bogate în clorofilă au rol în tratarea colitei de putrefacţie, colitei spastice, colitei ulcerative sau sigmoidite și a intoxicațiilor datorate unei alimentaţii greşite. Clorofila modifică metabolismul bacteriilor intestinale, folosirea ei repetată ducând la reducerea formării de scatoli, substanţe rezultate din descompunerea proteinelor.

Clorofila regularizează tranzitul intestinal nu doar printr-o simplă stimulare sau încetinire a tranzitului intestinal, ci printr-o reglare a acestuia în funcţie de perturbarea prezentă în organism. În plus, acest efect reglator se asociază cu efectul deodorizant şi cu un efect de reducere a gazelor intestinale.

Barieră împotriva chimicalelor toxice

Totodată, clorofila s-a dovedit a fi extrem de eficientă în grăbirea vindecării ulcerelor gastroduodenale. Într-un studiu efectuat pe pacienți bolnavi de ulcer s-a observat diminuarea considerabilă a durerilor după un interval cuprins între 24 şi 72 de ore de la administrare, iar la 78% dintre pacienţii care au participat la experiment, ulcerele s-au vindecat complet într-o perioadă cuprinsă între două și patru săptămâni de la începerea tratamentului intensiv. Cercetări recente realizate în mai multe laboratoare din lume au evidenţiat faptul că clorofila reprezintă un adevărat agent antioxidant, care diminuează într-o măsură considerabilă efectele agresiunilor produse asupra organismului de către poluare, fumul de ţigară și alți agenți toxici. Dr. Chiu Nan Lai, de la Universitatea din Texas, menţionează într-un raport faptul că atât clorofila, cât şi alţi nutrienţi care se găsesc în alimentele verzi reprezintă veritabile bariere de protecţie împotriva chimicalelor toxice şi a radiaţiilor. El a constatat că clorofila stopează efectele mutagene şi generatoare de cancer ale mai multor substanţe chimice. Astfel, în 1980, dr. Chiu Nan Lai arăta efectul protector al mlădiţelor de grâu şi al altor legume verzi în inhibarea efectului carcinogenic a doi agenţi mutageni: benzopirena şi metilcolantrenul. Cu cât conţinutul în clorofilă al legumei este mai mare, cu atât mai accentuată este protecţia împotriva carcinogenilor.

Cel mai statornic agent al reparării tisulare

Tulburările de ciclu menstrual, în special ciclul menstrual lung şi dureros, hemoragiile uterine şi tulburările gonadelor şi corticosuprarenalelor, eczemele care apar pe fondul dezechilibrelor endocrine, acneea în toate formele ei sunt ameliorate prin consumarea zilnică a clorofilei.

La nivel extern, clorofila s-a dovedit a fi tratamentul ideal pentru vindecarea rănilor. Dr. G.H. Collings consideră clorofila ca având efectul cel mai statornic şi evident dintre toţi agenţii stimulatori ai proliferării celulare şi ai reparării tisulare. El a demonstrat că ea reduce durerea, iritaţia şi mâncărimea suprafeţelor rănite, iar timpul de vindecare este mai scurt în urma folosirii clorofilei decât în tratamentul cu penicilină sau cu sulfanilamidă.

Efecte în tratarea sinuzitelor cronice

Clorofila împiedică dezvoltarea microbilor şi stimulează repararea ţesuturilor lezate. Ea prezintă aceste două efecte chiar și în stare neprelucrată, fiind eficientă în stimularea creşterii ţesutului granulomatos şi a fibroblaştilor. În plus, mirosurile neplăcute asociate rănilor şi ulceraţiilor dispar cu rapiditate după aplicarea clorofilei. Pusă pe rană, reduce durerea și diminuează inflamaţiile. Cercetările în această direcţie au evidenţiat efecte în tratarea sinuzitelor cronice şi acute, în infecţiile cavității bucale, precum și de ameliorare a infecţiilor vaginale și a celor rectale.

Condiţia esenţială pentru obţinerea clorofilei necesare atât în tratamentele interne, cât şi în cele externe este aceea ca plantele folosite să fie foarte proaspete. Cele mai utilizate în terapia cu clorofilă sunt mlădiţele verzi, de aproximativ opt centimetri înălţime, de grâu, de orz sau de ovăz, tulpinile tinere de lucernă, frunzele verzi de păpădie, tulpinile tinere de urzică, frunzele de păpădie şi firele verzi de zarzavat, pătrunjel sau ţelină, frunzele de ceapă verde sau de usturoi.

PONT. Cu cât verdele plantei este mai intens, cu atât efectele sale vor fi mai puternice, deoarece culoarea intensă denotă un conţinut mai mare de clorofilă

Sucul se obţine cu ajutorul blenderului

Sucul se poate obţine cu ajutorul blenderului. Se iau 50 g mlădiţe verzi, se spală şi se toacă pe o planşetă de lemn în bucăţi de aproximativ doi centimetri. Se pune toată verdeaţa în blender, peste care se toarnă 100 ml apă plată şi se mixează bine amestecul timp de cinci minute. După aceea, se filtrează printr-un tifon şi se consumă imediat, astfel încât să nu oxideze. Terapia se face 10 sau 12 zile. Deoarece impactul clorofilei asupra organismului este extrem de puternic, se bea 50 ml cu extract de suc, în doză unică, pe stomacul gol, cu 30 de minute înainte de masa de dimineaţă. Dacă extractele vegetale sunt prea puternice și provoacă diaree, atunci se iau în doze mai mici combinate cu ceaiuri de mentă, de coada-racului sau de scoarță de stejar, pentru a controla procesul.