Main menu

header

555 8 1de Raluca Grințescu

Odată cu sezonul rece, riscul infecțiilor apărute la nivelul urechii este mult mai mare. Care sunt semnele care trebuie să vă îngrijoreze, dar și cum să procedați când vă confruntați cu dureri în zona urechii ne spune doctor Mihaela Chialda (foto), medic primar ORL, homeopatie, acupunctură, șef secție ORL la Spitalul Clinic Județean Sibiu.

De ce apar?

Durerea de ureche sau otalgia reprezintă una dintre cauzele cel mai frecvente de prezentare la medicul specialist otorinolaringolog. Durerea poate afecta una sau ambele urechi, poate varia ca intensitate de la ușoară până la junghi sau durere pulsatilă, care este aproape invalidantă. Senzația de ureche plină și arsură la nivelul urechii poate însoți durerea auriculară. Cauzele pot fi locale (la nivelul urechii) sau secundare unor alte afecțiuni din vecinătate (de exemplu, inflamații dentare). Cauzele locale sunt date de o boală la nivelul urechii, cel mai frecvent o infecție la nivelul urechii externe sau urechii medii. Cauzele locale infecțioase pot fi: obstrucțiile de la nivelul trompei lui Eustache, din cauza virozelor sau răcelilor simple, celulita auriculară, otita externă - infecția pavilionului auricular și conductului auditiv extern, numită și otita de piscină, otita medie cu inflamația timpanului și casei timpanului și sindromul Ramsay Hunt - infecția cu virus Varicelo - Zosterian, numită și Zona Zoster auriculari.

Altă cauză, substanțe iritante care ajung la acest nivel

Alte cauze frecvente sunt: corpii străini intraauriculari, dopurile de ceară, leziunile apărute în urma folosirii bețișoarelor pentru curățat urechea, altitudinea mare sau alte variații de presiune, traumatismele urechii sau substanțele iritante care ajung la acest nivel. Cauzele secundare de durere auriculară sunt date de boli și de afecțiuni ale organelor și structurilor învecinate. Dintre acestea amintim: amigdalitele acute, sinuzitele acute, laringitele acute, infecția dentară, cancerul la nivelul capului și gâtului, artrita articulației temporomandibulară, spondiloza cervicală sau nevralgia de trigemen.

La copil, durerea de ureche este cel mai frecvent cauzată de infecția urechii medii prin otite ce apar adesea după o infecție de căi respiratorii superioare din sezonul rece sau prin erupțiile dentare.

Cea severă indică o afecțiune serioasă

Durerea severă care se opreşte brusc sau durerea însoţită de pierdere de sânge poate fi un semn al rupturii de timpan. Deşi nu este o urgenţă, dacă suspectaţi o astfel de afecţiune, adresaţi-vă medicului. Simptome care pot însoţi durerea auriculară sunt: durere facială, simptome asemănătoare gripei (oboseală, febră, durere în gât, cefalee, tuse, dureri musculare), stare generală alterată, hipoacuzie (scăderea auzului) sau perceperea unor sunete neobişnuite, prurit auricular (senzaţie de mâncărime), dureri maxilare sau cervicale, dureri retroauriculare (în spatele urechii), păcănituri sau clicuri în timpul masticaţiei, dureri dentare, la copii sau sugari manifestări cum ar fi trasul sau frecatul urechilor.

Remedii homeopate

555 8 2Pentru a reduce intensitatea durerii se pot administra antialgice locale sau sistemice și antiinflamatoare, cât și remedii homeopate sau fitoterapice. Dar cel mai important este să stabiliți cauza durerii și implicit tratamentul afecțiunii cauzatoare. Dacă durerea se agravează sau persistă se recomandă un consult medical ORL, pentru a putea preciza cu exactitate cauza acestei dureri. În cazul în care nu doriți să apelați la medicamentele obișnuite, pe care le găsiți în orice farmacie, puteți alege tratamentele naturiste. În inflamații ușoare se pot administra preparate gemoterapice - de exemplu, muguri de coacăz negru, muguri de mesteacăn pufos, muguri de arin negru sau muguri de nuc. De asemenea, se pot administra remedii homeopate - de exemplu Belladonna, Arsenicum Album, Ferrum Phosphoricum, Chamomilla, în funcție de rezultatul examenului local și de simptomele prezente.

Se pot ivi complicații

O infecție auriculară neglijată poate conduce la complicații serioase: extindere spre mastoidă, intracraniene, ca și meningită, abces cerebral, cronicizarea infecției, scăderea auzului cu surditate, zgomote în urechi, sindrom vertiginos sau paralizie de nerv facial.

Frunză de pelargonium

Muşcata este o plantă des întâlnită în casele românilor. În caz că nu ştiați, aceasta are şi efecte benefice pentru organism. De exemplu, împotriva durerilor de urechi puteți folosi o frunză de muşcată. Aceasta se împătureşte până capătă dimensiunea potrivită pentru a fi introdusă în urechea bolnavă. Atenţie! Aveți grijă să nu o împingeți prea mult în adâncul urechii, pentru ca apoi să nu o mai puteți scoate. Tratamentul durează în jur de două ore, până când durerea încetează.

Ceapă

555 8 3Tăiați o ceapă mică pe jumătate și alegeți o frunză mai cărnoasă și zemoasă. Tăiați din ea o mică bucățică și încălziți-o la flacăra aragazului. O puteți înfige într-o scobitoare, pentru a vă fi mai ușor. Când ceapa este caldă (nu fierbinte) trebuie s-o introduceți în urechea dureroasă, dar nu foarte adânc, pentru a nu rămâne blocată acolo. Zeama care se va scurge vă va lua durerea cu mâna și vă va trata și infecția.

Ulei de arbore de ceai

Alegeți o linguriță cu ulei de măsline, o linguriță cu ulei de arbore de ceai și câteva picături de zeamă de usturoi (pisat). Apoi, turnați câteva picături în fiecare ureche. Lăsați soluția să acționeze câteva minute, iar apoi, pentru îndepărtarea ei, folosiți bețișoare de urechi. Repetaţi tratamentul de mai multe ori pe zi.

Frunze de dafin

Şi frunzele de dafin sunt bune remedii împotriva durerilor de urechi. Fierbeți patru-cinci frunze de dafin tăiate mărunt în 100 ml apă până dau în clocot, după care lăsați la infuzat timp de zece minute. Turnați picături calde în urechea dureroasă.

Frunze uscate de mentă

Puneți 100 g frunze uscate de mentă într-un litru de ulei de floarea-soarelui şi lăsați-le la macerat două-trei săptămâni. Uleiul obţinut îl puteți folosi sub formă de picături în cazul în care vi se inflamează urechea sau vă doare.

Sare grunjoasă

Turnați într-un săculeț din pânză sau într-o șosetă câteva linguri cu sare grunjoasă. Așezați apoi sarea astfel „împachetată” în cuptorul aprins și așteptați până ce se încălzește bine. Scoateți săculețul și puneți-l în dreptul urechii care vă doare. Vaporii degajați vă vor calma durerile.

PONT. Încălziți 200 ml zeamă de varză acră, după care înmuiați o cârpă în ea şi ţineți-o în dreptul urechii bolnave o oră. Durerea va dispărea treptat

Propolis pentru întărirea imunităţii

Pentru creșterea imunității există produse fitoterapice și homeopate:

  • extract de muguri de coacăz negru, extract de mlădițe de măceș;
  • extract de muguri de brad, foarte eficient pentru copii;
  • siropuri presate la rece cu proprietăți vitaminizante (în special vitaminele A și C) - cătină, măceșe, afine;
  • condimente cu rol dezinfectant la nivel respirator, datorită uleiurilor volatile: cimbru, busuioc, eucalipt, hrean, oregano;
  • ceaiurile sunt benefice în sezonul rece - infuzii din soc, tei, cimbrișor, muguri de pin, muguri de plop;
  • propolisul, recomandat atât cu rol de prevenire, cât și terapeutic;
  • echinacea;
  • sucuri de citrice.