Main menu

header

558 8 1de Raluca Grințescu

Cercetătorii de la Staţiunea de Cercetare Legumicolă Buzău au reuşit să aducă, în premieră pentru ţara noastră, o plantă pe care americanii o consideră a fi cea de-a patra plantă meliferă din lume: Lofantus Anisatus.

Benefică în dischinezie biliară

Lofantus este o plantă condimentară aromatică, dar foarte valoroasă din punct de vedere medicinal. Este cunoscută ca o plantă antistres, are o puternică acţiune antidepresivă, efect carminativ, decongestiv, în particular decon- gestiv limfatic, diaforetic, tonic nervin şi cardiotonic și are acţiune analgezică. Planta poate fi folosită cu succes în tratarea unei game largi de afecţiuni respiratorii. Este indicată în amigdalită, în bronşită, faringită, răceală, rinită alergică, în caz de tuse şi de sinuzită. De asemenea, este utilă ca adjuvant pentru îmbunătăţirea proceselor digestive, în cazurile de hiposecreție gastrică, în dischinezia biliară şi în atonia gastrică.

Utilă în caz de hipertiroidie

Lofantus Anisatus acţionează benefic, datorită acţiunii cardiotonice, în tahicardie, palpitaţii, aritmie și chiar în cardiopatie ischemică. Studii recente au dovedit că ea este utilă şi în caz de hipertiroidie, asocierea ei cu cervana şi cu frunzele de nuc fiind binevenită şi favorabilă în astfel de situaţii. Infuzia se prepară dintr-o linguriţă cu plantă peste care se toarnă o cană cu apă clocotită şi se lasă acoperită la infuzat 10-15 minute, se strecoară şi se pot bea până la trei căni pe zi.

Înlătură spasmele respiratorii

Nervin şi antispastic, Lofantus Anisatus înlătură spasmele digestive şi respiratorii, probabil şi genitale. Facilitează circulaţia prin tubul digestiv, prin arborele respirator, prin vasele de sânge şi prin traiectele nervoase. Creşte pofta de mâncare, stimulează digestia, planta fiind recomandată în anorexie, dispepsie, greaţă și vărsături.

Frunzele de lofantus (Lophantus anisatus) însumează proprietăţile valoroase pe care le au isopul şi anasonul. De altfel, în limba engleză, planta este cunoscută sub numele de isop-anason