Main menu

header

558 8 2de Raluca Grințescu

Feniculul îşi are originea în Europa, iar comercianţii au răspândit planta şi în alte părţi ale Europei, Asiei şi Australiei. Multe culturi obişnuiau să folosească seminţele pentru scopuri medicinale. Deşi seminţele sunt întrebuinţate în general ca şi condiment, toată planta este comestibilă. Ceaiul de fenicul are însă multe beneficii asupra sănătăţii.

Împiedică gazele stomacale

Oamenii de ştiinţă au descoperit că feniculul (atât seminţele, cât şi ceaiul) poate elibera mucoasa din tractul intestinal şi poate ajuta împotriva flatulenţei și a acidităţii din stomac. Dacă mâncaţi seminţe de fenicul după o masă consistentă puteţi preveni gazele şi supărările stomacale. Feniculul este folosit şi ca tratament natural pentru probleme respiratorii, combate febra şi este foarte eficient în a reduce simptomele gripei şi ale răcelii.

Bun pentru ochii obosiţi

Ceaiul de fenicul are şi proprietăţi diuretice, ajutând fluxul urinei şi sănătatea rinichilor. O utilizare interesantă a ceaiului de fenicul constă nu în băutul lichidului, ci în folosirea lui pentru tratarea ochilor. Dacă aveţi ochii obosiţi sau iritaţi, introduceţi un disc de bumbac în ceaiul rece şi aplicaţi pe ochi aproximativ 10 minute. De asemenea, ceaiul de fenicul ajută în pierderea greutăţii, deoarece are calităţi de suprimare a poftei de mâncare. Dacă beţi o ceşcuță cu ceai de fenicul înainte de masă, nu veţi mai mânca atât de mult. Un alt factor contributiv la pierderea greutăţii este faptul că seminţele de fenicul cresc metabolismul şi arderea grăsimilor.

Amplifică libidoul

Pentru femei, ceaiul din fenicul ajută la stimularea estrogenului şi la ameliorarea simptomelor sindromului premenstrual. În plus, este minunat pentru stimularea lactaţiei, creşterea libidoului şi ameliorarea simptomelor menopauzei. Dincolo de beneficiile enumerate, feniculul conţine multe minerale precum calciu, magneziu şi potasiu. De asemenea, are şi un gust foarte bun. Infuzia se prepară din una-două lingurițe cu plantă măcinată, la o cană cu apă fierbinte.