Main menu

header

559 9 2de Carmen Ciripoiu

De unde vine puterea uriașă a borșului, cunoscut acum ca un remediu uimitor pentru nu mai puțin de 50 de maladii? Tocmai din drojdia de bere pe care o conține, ingredient ce are din belșug vitaminele din complexul B, vitaminele D și H, enzime, calciu, magneziu, fosfor, plus seleniu și mai ales crom.

Revigorează întregul organism

Persoanelor care doresc să fie în formă, specialiștii în terapii naturiste le recomandă o cană cu borș înaintea meselor principale, timp de 30 de zile. După o pauză de o săptămână, cura se repetă. Când apar probleme cu ficatul și cu bila, terapia cu borș este, de asemenea, de mare ajutor. Se consumă pe stomacul gol o cană cu borș, cu un sfert de oră înainte de masă. Pentru o eficiență sporită, în cana cu borș se adaugă o jumătate de linguriță cu pulbere de pelin. Faima cea mai mare pe care și-a câștigat-o borșul se datorează capacității sale, neexplicată până acum de știință, de a trezi omul din beție. Mai mult, acesta înlătură aproape toate simptomele intoxicației cu alcool, fiind un remediu fără egal. De asemenea, borșul curăţă rinichii şi colonul, tratează litiaza urinară, previne cancerul de colon şi întăreşte funcţia organelor interne. Cura de detoxifiere cu borş se ţine două săptămâni, timp în care se consumă câte o cană cu borş pe zi, cu 15 minute înainte de masă.

Adjuvant în tuberculoză

Un efect miraculos îl are borșul în tratarea și în prevenirea bolilor respiratorii cronice ca astmul, bronșita și sinuzita. Se administrează două căni cu borș zilnic, în cure de trei săptămâni. Preparatul se consumă cu un sfert de oră înainte de masă. Ca adjuvant în tuberculoză se recomandă zilnic o jumătate de litru de borș, pe stomacul gol, înainte de mesele principale. Specialiștii afirmă că anumite substanțe active din borș blochează dezvoltarea bacililor care provoacă maladia. Când oboseala cronică s-a instalat, tot borșul este un leac de excepție. Se bea o jumătate de litru dintr-o dată, pentru revigorarea rapidă a organismului și a sistemului nervos.

ATENŢIE! Tratamentele cu borș sunt contraindicate în dispepsia acidă.

Borşul îi scapă pe copii de deochi şi le redă pofta de mâncare

În Bucovina, borșul este considerat dezinfectant, înainte de intrarea în post, toate vasele și tacâmurile fiind clătite cu borș și apoi binecuvântate