Main menu

header

562 10 1de Carmen Ciripoiu

Chiar dacă uneori par scăpate de sub control, diabetul, colesterolul și trigliceridele sunt contracarate cu leacuri simple, ușor de obținut, dar de eficiență uimitoare. Despre toate acestea ne-a detaliat Ion Bobaru, specialist în farmacia naturii, omul care transformă plantele în reale medicamente.

„La români este mai frecvent diabetul, din cauza unei alimentații cu produse de slabă calitate”

562 10 2- Ultimele studii arată că România este țara din Uniunea Europeană cu incidența cea mai mare a diabetului? Este această maladie mai degrabă o consecință a alimentației dezastruoase a omului modern?

- Diabetul afectează o mare parte din populația globului, mai ales în țările puternic dezvoltate. Consecința, în principal, este din cauza consumului exagerat de produse zaharoase și a lipsei mișcării. În urmă cu 45 de ani, student fiind la Facultatea de Farmacie din București, profesorul meu de chimie farmaceutică, Victor Zotta, ne-a spus că un popor sănătos se cunoaște după consumul de săpun și de zahăr pe cap de locuitor. La vremea respectivă, lumea suferea de lipsa zahărului din alimentație. Acum, doar consumul de săpun mai este valabil în aprecierea gradului de sănătate al unui popor. La români este mai frecvent diabetul, și poate obezitatea, din cauza unei alimentații cu produse de slabă calitate.

- Poate fi stresul emoțional un factor de apariție al bolii?

- Nu numai stresul emoțional, ci orice abatere puternică de la stilul de viață cotidian contribuie la apariția diabetului. Funcția pancreatică ce reglează secreția de insulină e foarte sensibilă la factorii stresanți.

„Beţi ceai din frunze de dud, de nuc, teci de fasole și urzică”

- Ce alternative naturiste recomandați pentru tratarea diabetului?

- În tratamentul diabetului există triada: mișcarea pe locul 1, regimul alimentar pe locul 2 și terapia alopată pe locul 3. De asemenea, tratamentul cu forme farmaceutice din plante medicinale ocupă un loc foarte important. Cele mai folosite plante medicinale în tratamentul diabetului sunt frunzele de dud, de nuc, tecile de fasole și urzica, ce se pot folosi fie singure, fie asociate. Un ceai excepțional se obține astfel: două linguri cu teci de fasole tăiate groscior se fierb timp de 15 minute la foc mic în 500 ml apă. Se adaugă apoi o linguriță cu frunze de dud, urzică și nuc. Amestecul se lasă în repaus alte 15 minute, apoi se filtrează. Se bea neîndulcit sau îndulcit cu un edulcorant natural obținut din rădăcină de lemn-dulce. Diabetul zaharat nu este o boală de sine stătătoare și aduce mari probleme sănătații din cauza consecințelor negative acumulate în timp, cum ar fi neuropatia, retinopatia, nefropatia diabetică, bolile aparatului cardiovascular, care se observă după 20-30 de ani de la debutul bolii. De aceea, copiii trebuie să consume mai multe fructe și mai puțin dulciuri care conțin în cantități mari zahăr rafinat.

„Este folosit drept combustibil pentru mușchiul cardiac”

- Foarte multe persoane se plâng că le-a ieșit prost colesterolul? Dar ce este acesta și de ce nu este bine atunci când valorile lui sunt mari?

- Colesterolul este o moleculă de grăsime produsă adesea în ficat și face parte din structura unor componente-cheie ale organismului, cum ar fi membranele celulelor, funcționarea sistemului nervos. Un număr mare de hormoni, cum ar fi hormonii de sex masculin și feminin, este sintetizat de organism plecând de la colesterol. De asemenea, este folosit drept com- bustibil pentru mușchiul cardiac. O cauză importantă a colesterolului mărit, sintetizat de ficat, o reprezintă procesele inflamative din organism. Fiecare dintre noi este diferit și are un nivel genetic determinat al colesterolului atât cel bun (HDL), cât și cel rău (LDL). Se acceptă astăzi că valoarea normală a colesterolului total poate să ajungă până 320 mg/dl.

- Cum reducem nivelul colesterolului fără să ne îndopăm cu medicamente? Ce ajutor ne dă natura?

- Consumul de alimente bogate în colesterol nu constituie o mare problemă pentru sănătate și nu afectează nivelul colesterolului din sânge. Soluția ideală este să identificăm concentrația de colesterol din sânge și să intervenim, ajutând organismul să elimine cauza. Pentru liniștea noastră recomand consumul regulat de semințe de struguri roșii foarte fin măcinate, care, prin conținutul în rezveratrol și acizi grași nesaturați tip Omega 3 și 6, ajută la grăbirea metabolizării colesterolului din organism.

„Excepțională pentru obezitate este pulberea obținută din rădăcină de cicoare”

- Sunt trigliceridele un drog periculos pentru inimă și sănătate în general?

- Consumul mare de grăsimi (trigliceride) este mai periculos decât consumul de alimente bogate în colesterol. În epoca contemporană, efortul fizic este mult diminuat din cauza implementării tehnologiilor moderne. Or, se știe că sursa principală de energie a organismului sunt grăsi- mile. Nemetabolizate de organism, acestea se depun sub formă de țesut adipos. Cele mai dăunătoare sunt grăsimile solide de origine animală, de aceea se recomandă grăsimile lichide (uleiurile vegetale).

- Scăpăm de această povară folosindu-ne de remediile oferite de natură?

- Consumul mare de grăsimi are drept consecință obezitatea, o altă mare problemă a epocii contemporane. Principalele plante folosite în combaterea obezității sunt rădăcina de cicoare, rădăcina de păpădie, coada-calului, traista-ciobanului, florile de soc, tescovina, folosite sub diferite forme farmaceutice. Excepțională este pulberea obținută din rădăcină de cicoare și tescovină. Planta uscată și ușor prăjită se macină foarte fin și se consumă o linguriță înainte de mesele principale. În ceea ce privește infuzia, se pretează florile și frunzele de coada-calului, traista-ciobanului și florile de soc. Două linguri cu plantă uscată și mărunțită groscior se lasă în contact timp de 30 minute cu 250 ml apă fiartă, apoi se filtrează. Se bea neîndulcită sau îndulcită cu extract fluid obținut din rădăcină de lemn-dulce. Doza este de două căni pe zi, după masă. Foarte util este și decoctul din rădăcină de păpădie și rădăcină de cicoare. Patru linguri cu plantă uscată și mărunțită groscior se fierb la foc mic timp de 30 de minute în 500 g apă, într-un vas, de preferință din inox sau emailat. Se va avea în vedere să se completeze la final apa evaporată. Se filtrează fierbinte prin tifon sau vată medicinală. Aceasta se umectează cu puțină apă înaintea filtrării, altfel, o parte din soluția extractivă se va pierde din cauza îmbibării filtrului din vată. Se bea îndulcit le fel ca infuzia. Doza uzuală este de două cești pe zi, după masă.

Farmacia Faltis este în Brăila din anul 1987, e Strada Galați nr. 29. Ne puteți contacta la numărul de telefon 023.961.59.31 sau pe e-mail la This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.. Pentru mai multe informații, accesați www.farmaciafaltis.ro

„Sunt bune şi alimentele de origine animală, dar şi de origine vegetală“

- Cu ce trebuie să ne hrănim ca să scăpăm de colesterolul cel rău?

- Din păcate, această vânătoare a colesterolului a condus în mare parte populația să evite alimente cu valoare nutritivă ridicată cum ar fi ouă, carne, unt biologic și o creștere în paralel a consumului de zahăr și alimente procesate, care au dus la o epidemie de obezitate, diabet, boli de inimă, cancer și boli autoimune. Este de preferat o hrană echilibrată, cu alimente de origine animală, dar și vegetală. Se tot spune că fructele și legumele trebuie consumate crude, pentru că vitaminele se distrug din cauza căldurii. Doar că asta se întâmplă doar la temperaturi de 180 de grade Celsius. Or, prin fierbere nu se atinge decât temperatura de 100 de grade Celsius! Nu sunt dăunătoare nici alimentele prăjite dacă temperatura de prăjire nu depășește 180 de grade Celsius. Dar putem prepara alimentele la foc mic pe o perioadă lungă.