Main menu

header

563 9 1de Carmen Ciripoiu

Numită și sindrom discordant, schizofrenia, boala care ia mințile, debutează în special în adolescență și în tinerețe și evoluează cu perioade când mai bune, când mai rele. Chiar dacă se spune că maladia nu se vindecă 100%, există tratamente naturiste care o țin în frâu.

Sunt recomandate exerciții fizice ușoare şi plimbări în locuri liniștite

Multă vreme s-a crezut că schizofrenia este mai mult o tulburare gravă a sufletului, dar ulterior, când știința a evoluat, s-a constatat că atât obiceiurile novice, cât și alimentația neechilibrată (atât obezitatea, cât și malnutriția) pot afecta în mod ireversibil creierul. De altfel, specialiștii spun că procesul de alterare a substanței cerebrale începe uneori chiar din ultimul trimestru de viață intrauterină, când mama poate contacta o infecție teoretic banală, care dăunează fătului, și în timp are loc debutul schizofrenic. Pentru început apare mânia și frica, pentru ca ulterior bolnavul să aibă tot felul de fobii și obsesii, frigiditate (în cazul femeilor) sau tulburări în articularea cuvintelor. De-a lungul timpului s-a observat că rezultate cu totul deosebite au fost obținute după ce bolnavul a fost dus la Sfântul Maslu, cu condiția ca acest lucru să se întâmple de mai multe ori la rând, iar pacientul să beneficieze de acest „tratament” doar în perioadele liniștite ale bolii. Foarte utile sunt și exercițiile fizice ușoare, plimbările în locuri liniștite.

Salvia face minuni

Dintre plantele indicate în ameliorarea stărilor provocate de schizofrenie foarte bune sunt ceaiurile de salvie, mușețel, busuioc, rozmarin, sunătoare sau nucșoară. Excepțională este și combinația dintre 1/4 linguriță cu busuioc și 1/2 linguriță cu salvie, la o cană cu apă. Ceaiul se consumă zilnic. Minunate pentru ameliorarea stresului și anxietății asociate schizofreniei sunt lemnul-dulce, floarea pasiunii şi kava. Efecte foarte bune are și ceaiul de ginseng asiatic, preparat prin fierberea unei lingurițe cu plantă într-o cană cu apă. Remediul se administrează de două ori pe zi, timp de șase luni. De asemenea, uleiul de pește ajută la prevenirea bolii psihotice atât la adolescenți, cât și la adulții tineri.

Dieta împiedică oxidarea celulelor creierului

Nu mai e pentru nimeni o noutate faptul că mâncatul în exces e strâns legat de apariția galopantă a unor boli, iar în ultima perioadă nutriția își spune cuvântul și în bolile psihice. Drept urmare, o dietă corespunzătoare, în care predomină legumele, fructele, cu rații moderate de carne de pui și pește, intercalate cu zile de post, fără grăsimi este considerată în acest moment un mijloc excepțional de împiedicare a oxidării celulelor creierului de radicalii toxici ai oxigenului, prezenți și în maladia schizofrenică. De asemenea, se recomandă și suplimente de vitamina E, betacaroten, vitaminele B1, B6 și B12, dar și vitamina C (200 mg zilnic). Indicate sunt și prunele, citricele, preparatele din soia, dar și verdețurile și morcovii. Când boala atinge cote alarmante, e bine să fie evitat pe cât posibil consumul exagerat de roșii, pâine, mezeluri și alimente conservate care conțin aditivi. Nu în ultimul rând, bolnavii de schizofrenie trebuie să consume cât mai multă apă, pentru ca globulele roșii care iau naștere zilnic în organism să-și dobândească elasticitatea. Este total interzis consumul de alcool și fumatul, care, nu numai că distruge unele celule nervoase, dar împiedică și formarea de noi neuroni.

SFAT. Muzica ușurează simptomele de sevraj emoțional ale schizofreniei.

De folos sunt şi yoga, aromoterapia şi meditaţiile