Main menu

header

564 8 1de Raluca Grințescu

Chiar dacă fructul lychee îşi are originea în Asia, reputaţia sa a motivat apariţia unor plantaţii de copaci de lychee şi în California şi Florida. În limba chineză „lychee” înseamnă „un dar pentru o viaţă fericită”, denumire care transmite multe lucruri despre avantajele consumului acestui fruct. Lychee conţine vitamine şi minerale care susţin o dietă sănătoasă, iar locuitorii Asiei de Sud îl consumă deja de câteva secole.

Adevărat simbol al dragostei

O legendă chinezească spune că împăratul dinastiei Tang îşi trimitea gărzile regale la sute de kilometri depărtare doar ca să culeagă lychee, într-un efort de a o curta pe una dintre concubinele sale preferate, cucerind-o cu gustul unic al acestui fruct, un adevărat simbol al dragostei şi al romantismului în acea cultură. Asta poate şi pentru că oricine mănâncă pentru prima dată lychee se poate îndrăgosti pentru totdeauna de gustul său uimitor. Însă asta nu este tot, deoarece şi calităţile sale pentru sănătate sunt pe măsură. Studiile efectuate la două universităţi din China au demonstrat că fructul lychee împiedică dezvoltarea celulelor canceroase. Pulpa de lychee conţine flavonoide, care s-au dovedit eficiente împotriva cancerului de sân, în special.

Întăreşte rezistenţa organismului la boli

Un alt mare beneficiu al fructului lychee este conţinutul de vitamina C, necesară organismului, şi pe care acesta nu o produce în mod natural. 100 g de lychee proaspăt vă oferă 71,5 mg sau 119% din doza zilnică recomandată de vitamina C. Aceasta vă întăreşte rezistenţa organismului la boli, fiind totodată de mare ajutor în menţinerea sănătăţii osoase şi a ţesuturilor. Din acelaşi motiv, lychee este benefic atunci când sunteți răciți, aveți febră sau dureri în gât.

Arde caloriile

Lychee vă asigură totodată şi o digestie corectă şi sănătoasă şi conţine fosfor, calciu, magneziu şi proteine. Acest fruct conţine 66 de calorii/100 g, cam cât strugurii de masă. Nu are grăsimi saturate sau colesterol, însă alcătuieşte o sursă bună de fibre dietetice, vitamine şi antioxidanţi. Cercetările arată că oligonolul, un polifenol care se găseşte din abundenţă în lychee, are o acţiune antioxidantă şi antigripală şi vă îmbunătăţeşte circulaţia sângelui la organe, arde caloriile şi vă protejează pielea de razele UV. Fructul lychee este o sursă minunată şi de vitamine din complexul B, precum tiamina, niacina şi acidul folic, esenţial în metabolismul carbohidraţilor, al proteinelor şi al grăsimilor. Lychee are şi un nivel ridicat de betacaroten, care întăreşte sistemul imunitar şi îmbunătăţeşte funcţiile ficatului şi ale altor organe.

Cum se păstrează

Fructele lychee au un termen de valabilitate destul de mare. Dacă le păstrați la temperatura camerei, acestea rezistă cinci zile, iar la frigider, cinci săptămâni. Ca să preveniți schimbarea culorii cojii roşiatice într-una maronie, înveliţi fructele lychee într-un prosop de hârtie şi păstrați-le într-o pungă de plastic perforată. Nu le curățaţi decât înainte să le consumați.

Ponturi

* Adăugați bucăţi mici de lychee în salatele de fructe sau mâncați alături de brânzeturi fine;

* Puteți folosi fructe lychee şi pentru prepararea îngheţatelor, a cremelor sau a cocteilurilor;

* Consumați lychee cu iaurt, cu smântână sau cu frişcă, la desert;

* În varianta uscată, fructele lychee se aseamănă foarte mult cu stafidele, de aceea le puteți adăuga în cereale sau în diferite deserturi;

* Ceaiul rece sau limonada la care adăugați suc de lychee sunt nişte răcoritoare excelente.