Main menu

header

567 7 1de Carmen Ciripoiu

Emolient, antidiareic, hemostatic, hipotensiv ușor, antiseptic de excepție. Și lista virtuților pătlaginei continuă. Pentru că planta are şi un foarte bun efect antipruginos, calmând mâncărimile pielii şi iritaţiile ochilor, dar este și un bun remediu pentru aparatul respirator, prin acțiunea sa expectorantă, antifebrilă şi antibiotică.

Vă scapă de constipaţie

Gastrite? Ulcer gastric? Hemoragii gastrice? Totul se rezolvă cu banala pătlagină, a cărei putere de vindecare este fantastică. Se recomandă macerat, trei căni pe zi, sau infuzie de plantă, tot trei căni pe zi. Maceratul se prepară astfel: două linguri cu frunze uscate și mărunțite de pătlagină se opăresc cu 250 ml apă, se lasă la infuzat 30 de minute la temperatura camerei, apoi se filtrează. Se îndulcește cu miere. În cazul infuziei, două linguri cu frunze de pătlagină uscate și mărunțite se opăresc cu 250 ml apă fiartă, se lasă la infuzat o jumătate de oră, apoi se filtrează. Se îndulcește cu miere, după gust. Nici constipația nu rezistă în fața pătlaginei. Excelent în acest caz este tot maceratul, două căni pe zi. Pentru un efect mărit, la cana cu macerat se adaugă o lingură cu semințe de in.

Siropul, folosit pentru tuse cu expectoraţie dificilă

Cel mai des în bolile dermatologice este folosit uleiul de pătlagină. Modul de preparare este următorul: două linguri cu frunze uscate de plantă se fierb împreună cu 100 ml ulei de floarea-soarelui, câteva minute, în bain-marie. Se lasă două zile, apoi se filtrează. La rândul său, siropul de pătlagină se numără printre cele mai vechi remedii, fiind folosit pentru bronşite, traheite, laringite, însoţite de tuse cu expectoraţie dificilă. Siropul se obține după următoarea metodă: frunzele proaspăt culese se zdro- besc cu ajutorul unui blender, iar zeama rezultată prin stoarcere se amestecă bine cu un volum egal de miere. Amestecul se fierbe 20 de minute și se depozitează în sticle închise la culoare. Adulților li se recomandă trei linguri cu sirop pe zi, iar copiilor, trei lingurițe.

PONT. Băile anale cu decoct de pătlagină sunt recomandate în hemoroizi și fisuri anale.