Main menu

header

569 8 1de Carmen Ciripoiu

Nas înfundat? Dureri cumplite de cap, mai ales în zona din spatele ochilor? Din nefericire, sinuzita și-a spus cuvântul. Ce leacuri miraculoase oferă natura pentru a trata boala ne spune terapeutul Adrian Udrea (This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.).

„Fumatul inflamează sinusurile”

- Sinuzita se manifestă la început ca o simplă răceală, tocmai de aceea e luată uneori în derâdere. Care sunt cauzele apariției bolii și cum se manifestă?

- Sinuzita este inflamația mucoasei care căptușește cavitățile oaselor feței și de la baza craniului. Se cunosc două feluri de sinuzită. Cea acută - care este cauzată fie de propagarea unei infecţii de la nivelul foselor nazale, fie de un sinus maxilar, de o infecţie a rădăcinii unui dinte de pe maxilarul superior - și sinuzita cronică, o inflamaţie a sinusurilor feţei care durează mai mult de trei luni. Principalele cauze ale apariției bolii sunt: deviația de sept, infecțiile cu diverse microorganisme care se cantonează la acest nivel, alergenii alimentari, inflamarea mucoasei sinusale, prezența de polipi nazali, sistemul imunitar scăzut, excesul de alimente cu rol proinflamator (uleiuri rafinate, alimente rafinate, zahăr, produse procesate). Sinuzita se manifestă prin secreții purulente, nas înfundat, presiune și durere la nivelul sinusurilor, sângerări nazale. În cazuri mai grave apar respirația greoaie, ochii umflați, oboseala.

- Contribuie fumul de țigară la înrăutățirea afecțiunii? Dar praful sau poluarea din aer?

- Fumatul inflamează sinusurile și împiedică cilii mucoasei să-și exercite funcția de drenaj. La rândul său, praful de casă adăpostește tot felul de substanțe, inclusiv polen, spori de mucegaiuri și păr de animale. Cea mai bună cale de a face față prafului este menținerea casei cât mai curate și cu umiditate joasă. De asemenea, trebuie evitată mobila îmbâcsită și lucrurile care colectează praf, cum sunt cuverturile, carpetele, draperiile și mobila tapisată.

„Preparatele gemoterapeutice cresc imunitatea”

- Care ar fi cele mai bune leacuri oferite de natură?

- Pentru tratarea sinuzitei se acționează pe trei căi principale: administrarea de produse pe cale internă, inhalațiile și spălăturile nazale. Iată o rețetă foarte eficientă: se pun într-un vas cinci linguri cu ceai de mușețel la un litru de apă fierbinte, apoi se adaugă patru picături de ulei volatil de brad, patru picături de ulei volatil de eucalipt și patru picături de ulei volatil de tea tree. Se stă deasupra vasului, acoperind capul cu un prosop, timp de cinci minute, inhalând profund pe calea nazală acești vapori. De mare ajutor este ceaiul de salcie, preparat astfel: se pune o lingură cu plantă la 200 ml apă în fierbere și se lasă la foc domol timp de cinci minute, apoi se strecoară și se consumă ca atare sau îndulcit cu o linguriță cu miere. Se pot adăuga și câteva bucățele de ghimbir proaspăt tăiat. Se consumă două-trei căni pe zi. Și ceaiul de soc (sau de tei) are un efect uimitor: la 200 ml apă se adaugă o lingură cu ceai de soc (sau de tei), se lasă la infuzat zece minute, apoi se strecoară. Se pot adăuga, de asemenea, bucățele de ghimbir proaspăt tăiat. Se consumă două-trei căni pe zi. Pentru secreții purulente, care denotă o infecție, se consumă un amestec din cimbru, trei-frați-pătați, mușețel, lavandă, salvie. Se adaugă o lingură cu amestec la 500 ml apă fiartă și se lasă la infuzat zece minute. Se strecoară și se consumă în două reprize. Se pot adăuga patru-cinci picături de ulei esențial de oregan sălbatic sau de ulei esențial de cimbru.

- Este gemoterapia de folos în tratarea sinuzitei?

- Foarte mult, pentru că are o serie de remedii excepționale cu acțiune antiinflamatoare, cicatrizantă, drenoare și de creștere a imunității organismului. Recomand extract din muguri de coacăz negru, 2 ml diluați într-o lingură cu apă cu 15 minute înainte de masa de dimineață, extract din muguri de mesteacăn pufos - 2 ml diluați într-o lingură cu apă cu 15 minute înainte de masa de prânz și extract din muguri de carpen - 2 ml diluați într-o lingură cu apă cu 15 minute înainte de masa de seară. Această formulă de tratament se urmează o lună. Pentru spălăturile nazale este bine să se procure un irigator nazal în care se dizolvă plicuri cu clorură de sodiu și bicarbonat de sodiu.

„Pentru desfundarea nasului sunt eficiente dropsurile pe bază de eucalipt, mentă și propolis”

- Cum se manifestă sinuzita la copii și când trebuie părinții să se îngrijoreze? Ce scheme de tratament naturist recomandați pentru a-i vindeca pe cei mici?

- Cei mici prezintă adesea simptomele unei răceli comune: nas înfundat, guturai, febră ușoară. Dacă febra durează mai mult de cinci-șapte zile de la inițierea primelor semne de răceală, este posibil ca micuțul să aibă bronșită, pneumonie sau infecție a urechii. La copiii mai mari și la adolescenți, simptomele sunt mai clare și mai ușor de identificat: tuse uscată pe timpul zilei, febră, congestie nazală severă, dureri dentare, durere localizată la nivelul urechilor, sensibilitate la nivelul feței, greață, dureri de stomac, dureri de cap, dureri ale ochilor. Părinţii ar trebui să ia măsuri atunci când unele dintre aceste simptome durează mai mult de șapte zile fără a răspunde la tratamentul obișnuit de combatere a răcelii. Cele mai eficiente gemoterapice pentru copii, în caz de sinuzită, sunt extractul din muguri de coacăz negru (se administrează 1-2 ml, în funcție de vârstă, diluați în 1/2 lingură cu apă cu 15 minute înainte de micul dejun), extractul din muguri de brad (se administrează 1-2 ml diluați în 1/2 lingură cu apă cu 15 minute înainte de masa de prânz) și extract din muguri de măceș (se administrează 1-2 ml diluați în 1/2 lingură cu apă cu 15 minute înainte de masa de seară). Formula se urmează o lună, și ajută la drenarea sinusurilor și la creșterea imunității. Indicat pentru copii este și siropul de lichen de piatră (o linguriță, de trei ori pe zi), în care se adaugă trei picături de ulei de cuișoare și trei picături de ulei de eucalipt. Siropul se administrează ca atare sau se poate adăuga în puțin ceai de mușețel sau de tei, și are un puternic efect antibiotic. Pentru desfundarea nasului sunt deosebit de eficiente dropsurile pe bază de eucalipt, mentă și propolis.

În perioada tratamentelor naturiste se evită murăturile, lactatele, zahărul alb, alcoolul și mâncărurile reci

Pentru a combate secreţiile nazale, se pune în fiecare nară o picătură de ulei de gălbenele de două ori pe zi

„Nasul trebuie suflat în mod corespunzător, alternativ fiecare nară“

- Care sunt cele mai bune metode de prevenție în cazul sinuzitei?

- Toți știm că cel mai bine, înainte de a trata o boală, este să prevenim apariția acesteia. În acest sens există o serie de măsuri profilactice: creșterea imunității prin consumul de plante, fructe și legume proaspete de sezon, uscarea părului după duș sau după ce am ieşit din bazinul de înot, apelarea la metode naturiste imediat ce s-a instalat chiar și o simplă răceală. Nu în ultimul rând, nasul trebuie suflat în mod corespunzător, alternativ fiecare nară. Atenție! Orice tratament naturist se face doar sub îndrumarea unui specialist.