Main menu

header

570 9 1de Carmen Ciripoiu

Pe cât e de nesuferită datorită țepilor ei, pe atât de multe virtuți miraculoase are. Pentru că urzica, o Cenușăreasă a plantelor, le-a întrecut de mult pe suratele sale cu însușirile de excepție cu care a fost înzestrată.

Are efecte asupra adenomului de prostată

570 9 2Specialiștii spun că unul dintre cele mai bune remedii pe care natura le are pentru prevenirea anemiei și debilității este pulberea de frunze de urzică. Același remediu este foarte bun și pentru infecțiile urinare, retenția de apă, creșterea colesterolului, hipertesiunea arterială, iar administrată după naștere, pulberea de urzică reface rapid țesuturile lezate și ajută la creșterea cantității de lapte la femeile care alăptează. Se administrează patru-șase lingurițe cu pulbere de frunze de urzică pe zi. Numeroase studii au scos la iveală extraordinarul efect pe care îl are urzica în tratarea adenomului de prostată. Se recomandă infuzia combinată de rădăcină de urzică, 750-1.000 ml pe zi, pe stomacul gol. Tratamentul durează șase luni și reduce volumul prostatei, normalizând totodată frecvența urinărilor nocturne. Modul de preparare al infuziei combinate de urzică este următorul: trei-patru linguri cu pulbere de iarbă de urzică sau două linguri cu pulbere de rădăcină se pun la macerat în jumătate de litru de apă, timp de zece ore, apoi se filtrează. Licoarea obținută se pune deoparte, iar planta rămasă se fierbe într-o jumătate de litru de apă, timp de cinci minute, se lasă la răcit și se strecoară. În final se amestecă cele două extracte.

Frunzele, bune în alergie

În ceea ce privește rinita alergică, urzica face adevărate minuni. Se administrează pulberea de frunze, o linguriță de patru ori pe zi, pentru profilaxia rinitei alergice, și o linguriță, de șase ori pe zi, contra rinitei acute. Tratamentul durează 90 de zile și se poate relua după trei săptămâni de pauză. Frunzele de urzică sunt excepționale în tratarea alergiei, reducând intensitatea reacțiilor și a tulburărilor digestive de origine alergică. Specialiștii recomandă o linguriță cu pulbere de urzică de patru ori pe zi, în cure de două luni. În același timp, frunzele de urzică au și un extraordinar efect antiinflamator articular. Se recomandă infuzia combinată de iarbă de urzică, o cană de trei ori pe zi, pe stomacul gol. Cura durează 40 de zile, cu două săptămâni de pauză. De asemenea, un tratament cu frunze de urzică, patru-șase lingurițe pe zi, consumate pe stomacul gol, în cure de două săptămâni, cu șapte zile de pauză, este un leac imbatabil pentru astmul alergic.

Indicată în tromboflebită

Dintre toate tratamentele pe care natura le oferă în lupta cu hemoroizii, cel cu urzica pare cel mai eficient. Se face o cură cu suc proaspăt obținut din frunze de urzică, din care se consumă 100-150 ml pe zi. Tratamentul durează trei săptămâni și are rolul de a reduce sângerările și a tonifica peretele venos. Același suc de urzică este un adjuvant foarte bun în metroragie severă și hemoragie, fiind bogat în vitamina K, implicată în procesul de coagulare al sângelui. În acest caz se administrează 100-200 ml suc pe zi. Un litru de infuzie combinată din frunze de urzică consumat zilnic este indicat în tromboflebită. Infuzia, combinată din frunze și rădăcină de urzică, este un adevărat panaceu în diaree și un adjuvant de excepție în dizenterie. Se beau trei-cinci căni pe zi, în cure de două-patru săptămâni. În cazul în care boala a produs o puternică deshidratare, la fiecare cană cu infuzie se adaugă un vârf de linguriță cu sare grunjoasă.

Atenţie! Urzica dă ușoare deranjamente gastrointestinale și uneori reacții alergice cu mâncărimi ale pielii.

În lume există 40 de specii de urzică, de la soiurile pitice din apropierea Cercului Polar până la urzicile gigant, înalte de patru metri, din pădurile tropicale

Băi de şezut pentru cistită

Potrivit specialiștilor, în rădăcina urzicii există o substanță incredibilă care înlocuiește cu succes excitantele cu care se dopează amatorii de masculinitate artificială. De aceea, pentru deficitul de testosteron se recomandă pulberea de rădăcină și semințe de urzică (amestecate în proporție de 4:1). Se consumă o linguriță de patru ori pe zi, timp de o lună, cu o săptămână de pauză. Cât privește căderea părului, din bătrâni se știe că urzica face adevărate minuni. Se folosește infuzie combinată de rădăcină și frunze de urzică cu care se clătește părul. Tratamentul este indicat să fie făcut de două ori pe săptămână, alături de un masaj energic al scalpului. De asemenea, clătirea părului cu infuzie de urzică are și rolul de a tonifia rădăcina acestuia și a preveni micozele pielii capului. Un tratament foarte eficient în lupta cu cistita sunt băile de șezut, fierbinți în care se pune infuzie combinată de rădăcină și frunze de urzică, amestecate în proporții egale. Se recomandă ca la cinci litri de apă pentru baie să se folosească doi litri de infuzie combinată de urzică. Pentru tenul cu pori deschiși se pune, o dată la două seri, o compresă cu infuzie combinată de frunze și rădăcină de urzică, ce se ține o jumătate de oră.