Main menu

header

570 7 1de Andreea Radu

Primăvara este momentul ideal pentru detoxifiere, dar și pentru a oferi corpului nutrienții ce i-au lipsit în perioada iernii. Untișorul, ca și leurda, este o plantă de care ne putem bucura în lunile martie/aprilie și are numeroase beneficii: este bogată în anemonină, protoanemonină, acid ficaric, ficarină, tanin, săruri minerale. Se folosește atât în bucătărie, cât și ca plantă medicinală. Primăvara devreme, înainte de înflorire, frunzele conțin cantități mari de vitamina C, precum și vitamina E, calciu, potasiu și fibre.

Frunzele, date copiilor să fie feriţi de boli

Cunoscut în limbaj popular ca și sălățică sau grâușor, untișorul face parte din familia Ranunculaceae, denumirea sa științifică fiind Ranunculus ficaria. Este o plantă ierboasă, perenă, de dimensiuni joase și este răspândită în Europa și în Asia Centrală, în locurile cu soluri jilave, afânate, precum poieni, parcuri și grădini. În unele zone ale Moldovei, untișorul este salata tradițională în săptămâna Paștilor, datorită faptului că are un efect tonic digestiv și detoxifiant ce permite organismului, obișnuit cu postul, să metabolizeze mai ușor mâncarea de Sărbători. Tot de Paște, în nordul Transilvaniei, femeile mergeau cu pâine și cu sare în pădure, unde creștea untișorul, dezgropau câteva plante cu tot cu rădăcină, punând în locul lor pâinea și sarea. Frunzele untişorului recoltat astfel erau apoi date copiilor, ca să crească sănătoși și să fie feriți de boli, dar și vitelor, ca să fie sănătoase și să dea lapte mult.

Efecte benefice în cazul varicelor

Alături de urzică, spanac, ștevie, lobodă, leurdă, măcriș, păpădie, salată verde, untișorul contribuie la detoxifierea organismului. Curăță sângele și ficatul, are proprietăți antianemice, întărește imunitatea și ne umple de energie benefică, vitală. Printre afecțiunile ce pot fi tratate sau ameliorate cu ajutorul untișorului sunt hemoroizii, digestia dificilă, alergia, acneea și varicele. Planta are proprietăți laxative și antiinflamatoare, stimulează salivația, secreția gastrică și peristaltismul tubului digestiv, reduce sensibilitatea alergică, alină inflamațiile pielii, previne agravarea problemelor respiratorii care apar în timpul polenizării în cazul alergiilor, calmează iritațiile la nivelul epidermei, drenează tubul digestiv, favorizând eliminarea masivă a toxinelor și curățarea pielii, în special a tenului. Mai mult, curele cu frunze de untișor sunt un extraordinar stimulator al circulației venoase, ajutând totodată la tonifierea pereților capilari. Untișorul mai este folosit și în curățarea dinților, petalele florilor fiind folosite în acest scop.

Se recomandă o cură de două săptămâni

Untișorul poate fi folosit atât intern, cât și extern. Sub formă de salată se folosesc frunzele proaspete ce apar înaintea înfloririi. Curele cu frunze de untișor ajută la refacerea cantitativă și calitativă a sângelui și la curățarea acestuia de toxine. Se consumă câte 50 g frunze de untișor zilnic, pe o perioadă de minimum două săptămâni. Tot în salate, untișorul poate fi combinat cu leurda, cunoscută și ea ca un miracol al primăverii pentru sănătate. Ca infuzie, untișorul se folosește în tratamentul varicelor, hemoroizilor și a bolilor de piele. Peste o linguriță cu plantă uscată se pune 200 ml apă clocotită.

Se aplică pe zonele afectate de râie

În uz extern, preparatele din untișor au proprietăți antiinflamatoare, antihemoroidale, astringente și acaricide. Se aplică în zonele afectate de eczeme, flebită, varice, hemoroizi, mușcături de păianjen, râie, căpușe, prurit. Unguentul de untișor se obține prin fierberea la baia de apă a 100 ml ulei rafinat de floarea-soarelui, la care se adaugă 30 ml tinctură de untișor. După evaporarea alcoolului se adaugă 10 g ceară de albine și 10 g lanolină, amestecându-se în permanență până la omogenizare. Tinctura de untișor se obține din planta proaspătă care se macerează timp de două săptămâni în alcool de cereale de 70%. Se agită din când în când.

În cantități mari devine toxic pentru organism

Specialiștii recomandă ca untișorul să nu fie consumat în cantitate mare, devenind toxic pentru organism. În perioada unei cure, este benefic consumul a maximum 100 g/zi pentru adulți și 50 g/zi pentru copii. Untișorul este bun pentru consum până la momentul înfloririi, începând din acel moment se utilizează doar pentru uz extern (sub formă de tinctură sau de unguent). După înflorire, frunzele de untișor conțin o substanță (protoanemonină) ce este iritantă pentru tubul digestiv.

Planta proaspătă zdrobită, recoltată în timpul înfloririi, poate fi aplicată direct pe zona afectată

Reţetă de salată

570 7 2Pentru prepararea unei salate de untișor aveți nevoie de o legătură de frunze de untișor, o legătură de pătrunjel proaspăt, un ardei capia roșu, câteva roșii cherry, zeama de la o lămâie și ulei de măsline. Frunzele se spală, se toacă mărunt, la fel și roșiile, pătrunjelul și ardeiul și se amestecă împreună cu zeama de lămâie, uleiul și sare după gust. Alături de untișor, în salată poate fi folosită și leurda.