Main menu

header

571 8 1de Cătălina Tăgârță

E adevărat că remediile pe bază de plante nu dau imediat rezultate și că oamenii sunt sceptici când vine vorba despre fitoterapie. Și totuși, dacă analizați efectele secundare ale celui mai banal medicament (din farmacii) pe care îl aveți la îndemână și dacă vă amintiți de la orele de istorie că bătrânii din sate (numiți vraci) foloseau plantele din cele mai vechi timpuri pentru a vindeca diverse boli, veți ajunge cu siguranță la aceeași concluzie ca fitoterapeutul nostru Marius Tirban (foto): „Plantele sunt cele mai sigure medicamente, cu rezultate puțin întârziate, dar eficiente, și fără efecte adverse”. Iată ce ne-a mai spus reprezentantul tirbanplant.ro.

„Calmează durerile de cap”

- Domnule Tirban, mi-ați povestit în nenumărate rânduri că în familia dumneavoastră remediile naturiste sunt deja o tradiție, și că în afacerea cu plante sunt implicați toți membrii familiei. Tot împreună mergeți și la cules? Care sunt primele „ingrediente” verzi pe care le recoltați primăvara pentru doctoriile pe care le preparați?

- Exact. În proporție de 80%, noi culegem plantele. Nu pot spune exact că în luna „X” recoltăm planta „Y”, pentru că depinde mult de vreme. Odată cu schimbarea climei s-au schimbat și lunile de recoltare pe care mulți le știau de la orele de botanică. Uneori, o plantă care apărea în mod normal în aprilie poate fi culeasă și la începutul lui martie. Trebuie să ai timp să urmărești circuitul naturii, fiindcă nu e suficient ca planta să fi apărut, ci multe se culeg când sunt înflorite, spre exemplu.

- Poate ne dați totuși un exemplu concret despre ce puteți recolta în martie… Au apărut deja multe verdețuri.

- Prima plantă culeasă de noi primăvara este ciuboțica-cucului sau aglice - cum o mai numim în zonă. Ciuboțica-cucului este eficientă în tratarea bronșitelor, laringitelor, pneumoniei. În plus, întărește nervii, tonifică inima, calmează durerile de cap pe bază nervoasă. În medicina populară, aglica este folosită în tratarea afecțiunilor căilor respiratorii, pentru calmarea tusei și pentru combaterea excesului de mucozitate. Dar să știți că, și în extrasezon, deci când nu sunt plante de recoltat, noi tot avem de lucru. Spre exemplu, acum mai prelucrăm plantele vechi, le măcinăm, le selectăm.

„Folosesc planta și în tratament diuretic”

571 8 2- Vorbeați mai devreme de schimbarea climatului. Când ați cules ciuboțica-cucului cel mai devreme, și pentru ce afecțiuni o recomandați dumneavoastră cel mai des?

- În ultimii doi ani am cules planta aceasta și la sfârșitul lunii februarie. Eu o folosesc cel mai des ca bază principală pentru tratamentul afecțiunilor aparatului respirator, dar și într-un tratament diuretic.

- Luată individual, ce proprietăți are? Poate fi folosită și singură?

- Ciuboțica-cucului este antiinflamatoare, antiseptică, diuretică, puțin laxativă. Poate fi folosită în tratarea afecțiunilor amintite mai devreme, dar și în caz de tuse convulsivă și chiar insomnie.

- Planta poate fi utilizată și de copii?

- Da, fiindcă nu are contraindicații. Unele persoane obțin și vin din ciuboţica-cucului, doar că trebuie lăsată mai mult la macerat pentru asta.

„Produsul miraculos este cel potrivit pentru suferința fiecăruia”

- Cum se prepară ceaiul!

- Se pune o lingură cu plantă la o cană cu apă clocotită. Se lasă la infuzat câteva minute, apoi se poate bea. Noi recoltăm planta cu totul, chiar cu rădăcină, dar e nevoie de multă atenție și răbdare pentru a îndepărta frunzele uscate, a curăța de pământ și a usca la loc întunecat și răcoros.

- Ce alte produse miraculoase aveți?

- Produsul miraculos este cel potrivit pentru afecțiunea fiecăruia. Multe persoane doresc mai degrabă o combinație decât o plantă simplă. Astfel se bucură de beneficiile din mai multe plante. Eu, de exemplu, gențiana, ghinţura sau lumânărica, o vând cel mai bine după untul pământului, care e pe primul loc și este extrem de căutat. Apoi, de vreo doi ani fac și o tinctură de merișor.

„Tinctura de merișor se ia cu ceai pentru afecțiunile rinichilor”

- Merișorul este recomandat pentru tratarea infecțiilor urinare și în scop preventiv, nu?

- Da. Nu există femeie care să nu aibă astfel de probleme mai devreme sau mai târziu. Doamnele răcesc mai repede decât bărbații, fac incontinență urinară, de la tratamente se pricopsesc cu candida, alte infecții, iar eu am rezultate foarte bune cu merișorul.

- Cum se ia tinctura? Câte picături se pun în apă?

- Pentru eficiență mai bună, recomand să se ia tinctura cu ceaiul pentru afecțiunile rinichilor. Este suficient să se pună o linguriță la o cană cu infuzie și să se ia de trei ori pe zi.

- Pentru ce mai este indicată tinctura de merișor?

- Ajută mai mult în cazul afecțiunilor urinare, dar, în funcție de problema fiecăruia, eu personalizez tratamentul. În plus, am și remedii ginecologice, care se pot folosi și intern, și extern.

„Fibrom uterin rezolvat într-o lună”

- Ce plante intră în tratamentul destinat afecțiunilor ginecologice?

- Năprasnic, mătase de porumb, crețișoară, coada-șoricelului, gălbenele, muşețel; iar pentru ginecologicul cu uz extern folosesc mărul-lupului, coada-șoricelului și gălbenelele. Dar vă spun sincer că am foarte multe cazuri rezolvate. De exemplu, am dat cuiva pentru fibrom uterin, iar după o lună s-a rezolvat. Evident că depinde și de fiecare persoană, de mărimea fibromului/chistului, dar rezultate sunt.

- Presupun că depinde și de conștiinciozitatea pacientului…

- Desigur. E important să se respecte ce scrie pe cutie sau indicațiile pe care le dau eu personal, fiindcă țin cont de principiile active ale fiecărei plante utilizate. Am fost foarte fericit când a venit la mine o cercetătoare care studiază mărul-lupului în sistemul de stat să-mi spună că a descoperit proprietăți foarte interesante, utile în tratarea bolilor… Dar eu am cazuistica mea, familia mea folosește planta de câteva generații… În zona noastră pot demonstra câte rezultate bune s-au obținut. Doamnelor le recomand ca o dată, de două ori pe an să facă niște spălături cu planta mărul-lupului.

„Am fost foarte fericit când a venit la mine o cercetătoare care studiază mărul-lupului să-mi spună că a descoperit proprietăți foarte interesante, utile în tratarea bolilor… Dar eu am cazuistica mea, familia mea folosește planta de câteva generații“

Colţii-babei şi scularniţa, bune în caz de infertilitate masculină

- Pentru infertilitate ce recomandați?

- Brânca-ursului, Mâna Maicii Domnului, planta scularniță și colții-babei.

- Se face un cocteil cu toate?

- Ideea e așa: dacă infertilitatea e mai mult pe parte bărbătească se face această combinație. Dacă e de cauză feminină, se merge mai mult pe bază de brânca-ursului.