Main menu

header

573 8 1de Carmen Ciripoiu

Nu sunt doar delicioase, ci au și niște proprietăți terapeutice excepționale. Asta pentru că micuțele semințe de pin conțin din belșug acizi grași, dar și fier și vitaminele K și E, ce au o influență benefică asupra sistemului cardiovascular.

Vindecă rapid rănile

Cu 10.000 de ani în urmă semințele de pin erau considerate cea mai bună sursă de hrană atât pentru ameridineni, cât și pentru cei care locuiau în bazinul mediteranean. Iar beneficiile lor uriașe asupra sănătății continuă să se vadă și în secolul al XXI-lea. Cum în compoziția acestora intră și minerale precum zincul și manganul, semințele de pin sunt de un real ajutor atât pentru întărirea sistemului imunitar, cât și pentru vindecarea rapidă a rănilor. Totodată, prin bogăția de vitamina K și E, acestea sunt responsabile și cu buna funcționare a sistemului cardiovascular, dar și cu producerea de celule roșii, esențiale pentru transportarea oxigenului în sânge și acțiunea antioxidantă. O porție de semințe de pin conține 2 mg fier, în condițiile în care doza zilnică recomandată pentru o femeie este de 12-16 mg/zi.

Reglează ciclul menstrual

Potrivit cercetătorilor, semințele de pin conțin acid pinoleic, ce are un rol extrem de important în scăderea poftei de mâncare. În plus, prin conținutul de magneziu, semințele de pin ajută și la eliberarea tensiunii fizice și psihice. Dar nu numai atât. Tot micuțele seminţe sunt și fericitele posesoare de luteină, un antioxidant de excepție, ce împiedică apariția unor boli de ochi, printre care și cataracta. Pe de altă parte, datorită vitaminei A, semințele de pin contribuie și la menţinerea pielii tinere, având un efect antiaging. Nu în ultimul rând, un tratament cu semințe de pin reglează ciclul menstrual. Pentru a fi eficiente terapeutic, seminţele se consumă neprăjite, deoarece, prin preparare termică, o mare parte a proprietăţilor lor vindecătoare este distrusă. Adăugate în mâncare, dau un plus de savoare acesteia.