Main menu

header

573 7 1de Carmen Ciripoiu

Pe lângă rolul de plantă decorativă, feriga are și calități terapeutice excepționale. Frunzele plantei sunt bune în tratamentul reumatismului sau al gutei și reprezintă, totodată, și un conservant natural pentru rădăcinoasele puse la păstrare pentru iarnă.

Decoctul, de ajutor în artrită

Din cele mai vechi timpuri, oamenii folosesc frunzele proaspete de ferigă pentru vindecarea varicelor. Tratamentul este foarte simplu și are un efect uimitor. Frunzele proaspete de ferigă se dau prin mașina de tocat, astfel încât să rezulte un terci. Se prepară un amestec dintr-un pahar de 100 ml plin cu terci și 100 ml lapte acru. Poțiunea rezultată se aplică în strat uniform pe suprafața afectată de varice. Tratamentul se face trei-patru zile și se poate relua după o săptămână de pauză. Pentru calmarea durerilor provocate de artrită sau alte afecțiuni reumatice se prepară un decoct, eficient și în tratarea arsurilor. Se desprind frunzele de pe o creangă de ferigă, se pun la macerat timp de 24 de ore în 400 ml apă rece, apoi se fierb timp de zece minute. Preparatul se strecoară și se pune pe comprese sterile, apoi se aplică pe locurile cu probleme. Ceaiul de ferigă este un leac excepțional pentru constipație. Două lingurițe cu ferigă se pun la infuzat în 200 ml apă fiartă, se lasă zece minute, se strecoară și se consumă.

Elimină tenia

Pentru a scăpa de viermii intestinali, mai ales de tenie, se face un amestec din praf de rizom de ferigă și miere. O linguriță cu pulbere se amestecă foarte bine cu miere și se împarte în 16 doze. Cu o zi înainte de tratament se consumă lapte, iar a doua zi se iau dozele, din trei în trei minute. Se controlează în scaun dacă tenia a fost eliminată. Dacă acest lucru nu s-a produs, după o săptămână se reia tratamentul. Atenție! În cazul copiilor, numărul dozelor se înjumătățește. Pentru combaterea limbricilor, o jumătate de linguriță cu pulbere de rădăcină de ferigă se pune la macerat în 250 ml apă rece, se lasă zece ore, apoi se încălzește. Se consumă o lingură cu preparat înainte de mese. Pentru rănile care se vindecă greu, cel mai indicat este vinul de ferigă. Două linguri cu pulbere de rădăcină de plantă se pun la fiert în 200 ml apă, se lasă să dea în clocot de câteva ori, apoi se strecoară și se amestecă bine cu 250 ml vin alb. Se folosește sub formă de comprese.

PONT. Frunzele proaspete de ferigă, puse în cameră, alungă puricii și insectele.

Vârfurile, sursă bogată de Omega 3

Vârfurile de ferigă sunt considerate adevărate delicatese, pentru că au proprietăți antioxidante, fiind bogate în Omega 3, Omega 6, potasiu, fier și fibre. În vederea preparării, frunzele de ferigă se curăță de pielița galben-maronie, apoi se pun la fiert în două ape. Prima apă se schimbă după zece minute, pentru ca taninii care i-ar da un gust amărui, toxinele ușoare și eventualii paraziți ce și-ar putea găsi casă în spirala strânsă să fie eliminaţi. Se pun din nou la fiert în apă curată și se dau în clocot. Au un gust asemănător cu cel al sparanghelului.