Main menu

header

574 9 1de Carmen Ciripoiu

Apărută în Egiptul Antic, apoi preluată de greci și de romani, care au răspândit-o în toată Europa, salata verde, una dintre puținele alimente cu gust amărui din bucătăria tradițională românească, are proprietăți cu adevărat miraculoase asupra sănătății, fiind folosită pentru tratarea unei vaste game de boli, de la simplele colite la temutul sifilis sau cancer.

Excepţională în arterită

Kilograme în plus? O cură cu salată verde rezolvă urgent problema. Se consumă 500 g salată verde pe zi atât înaintea mesei, cât și în momentul acesteia, cu diferite feluri de mâncare. Aceasta accelerează procesele de eliminare și reglează urgent apetitul. În cazul hepatitei cronice și al dischineziei biliare, se face o cură de două săptămâni, timp în care se consumă trei farfurii cu salată pe zi la începutul meselor. Tot salata verde, asezonată cu uleiuri obținute prin presare la rece și oțet de mere, este excepțională în ateroscleroză, tromboflebită și arterită, reducând totodată și colesterolul. Același tratament este recomandat și pentru valorile crescute ale glicemiei. Salata verde face minuni și în cazul digestiei lente, cu condiția să fie consumată înainte de masă cu un sfert de oră, acrită cu oțet de mere și presărată cu piper negru.

Diminuează pasiunile

Din cele mai vechi timpuri, salata verde este un remediu folosit mult și de medicina monahală, deoarece are un rol important în diminuarea pasiunilor. Drept urmare, consumarea sa este un adjuvant de excepție atât pentru hiperexcitabilitatea nervoasă și sexuală, dar și pentru dependența de narcotice sau de tabagism. Salata verde, asezonată cu ulei de măsline și acrită cu corcodușe, prune sau caise verzi, este unul dintre cele mai bune leacuri împotriva constipației. O cură de detoxifiere cu salată verde este de real ajutor și în caz de gută, reumatism sau alergie. Secretul constă în consumul a cât mai multă salată și apă plată sau ceai de păpădie. Tratamentul se face o lună, timp în care se consumă o jumătate de kilogram de salată verde pe zi.

Atenție! Cei care suferă de colită de fermentație trebuie să consume cu moderație salată verde, și doar dacă este preparată pe loc.