Main menu

header

574 8 1de Carmen Ciripoiu

Tradiționalele preparate de Paște sunt pe cât de gustoase, pe atât de periculoase. Consumate fără nicio regulă și udate din belșug cu vin sau cu alte licori, acestea vă pot juca feste când e petrecerea în toi. Cum trebuie să mâncaţi de Sărbători vă spune fitoterapeutul Adrian Udrea (This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.).

„Recomand mielul la grătar sau la cuptor”

- Pe lângă semnificaţia religioasă, sărbătoarea pascală aduce cu sine şi prilejul de a ne înfrupta din bucatele gustoase preparate cu atâta dragoste. Cât de periculos este să trecem de la perioada de post la cea de dezmăţ culinar?

- Principala capcană în care cădem în această perioadă este legată de provenienţa alimentelor. Şi anume, trebuie să luăm în calcul cât de sănătoase sunt, dar mai ales cum sunt păstrate până în momentul consumului. O altă capcană este abundenţa privind atât cantităţile, cât şi combinarea preparatelor, iar noi, românii, avem tendinţa să cădem în astfel de păcate. Şi de aici vin indigestiile, care, neluate în seamă, contribuie la declanşarea unor probleme de sănătate cum ar fi ulcerul, colica biliară, pancreatita.

- Ce alimente trebuie să consume persoanele cu probleme de sănătate?

- Celor care suferă de boală ulceroasă le sunt interzise consumul alimentelor puternic condimentate şi alcoolul. Cei care au probleme cu vezica biliară trebuie să evite gălbenuşurile, care pot afecta grav starea de sănătate, indiferent că sunt consumate ca atare sau sub formă de maioneză, dar și carnea prăjită de miel. Este cunoscut faptul că animalul tânăr are o carne bogată în colagen, care este greu de digerat. Din acest motiv este recomandat ca mielul consumat la masa de Paşti să nu fie foarte tânăr, să aibă cel puţin zece kilograme şi să nu fie preparat decât la cuptor sau la grătar. În caz contrar există riscul apariţiei problemelor cu stomacul. Persoanele afectate de boli de inimă sau de hipertensiune arterială trebuie să reducă consumul de sare sau de alimente sărate. În ceea ce-i priveşte pe cei diagnosticaţi cu diabet zaharat, aceştia trebuie să se abţină cât mai mult posibil de la prăjituri şi să fie atenţi câtă pâine consumă. De asemenea, celor bolnavi de ficat nu le este permis consumul de băuturi alcoolice.

„La excesul de alcool este interzis sucul de portocale!”

574 8 2- Cum ne ajută natura în cazul în care călcăm totuşi pe bec? Ce scheme de tratament recomandaţi?

- Cele mai frecvente simptome ale indigestiei, tot mai frecventă în perioada Sărbătorilor de Paşte, sunt: greaţa, vărsăturile, balonarea abdominală, senzaţia de saţietate precoce, eructaţiile, distensia abdominală, sughiţul, diareea, senzaţia de ar- sură în partea superioară a abdomenului, durere în partea superioară a abdomenului. Pentru reechilibrarea digestiei şi a funcționalităţii organismului, câteva dintre cel mai la îndemână remedii sunt ceaiurile. Menta are efecte antispasmodice şi este excepţională pentru tot sistemul digestiv. Ceaiul de ghimbir este excelent, pentru că descompune proteinele şi eliberează stomacul şi intestinul de gaze. Ceaiul de rozmarin optimizează digestia şi ajută la buna funcţionare a ficatului, creşte secreţia biliară. Albăstriţa este un astringent puternic, feniculul are capacitatea de a creşte diureza, iar anasonul stimulează funcţiile pancreatice. Anghinarea este minunată în cazul balonărilor abdominale. Infuzia din aceste plante se prepară dintr-o lingură cu plantă uscată, la o cană cu apă fierbinte. Se fierbe 15 minute, se strecoară şi se bea cu înghiţituri mici. Se poate adăuga miere naturală sau suc de lămâie.

- Aţi adus în discuție băuturile alcoolice. Cum trebuie consumate? Ce remedii naturiste există în cazul în care licoarea lui Bachus a fost consumată în exces?

- Principala cauză a stărilor neplăcute care apar după excese, fie ele şi alcoolice, este deshidratarea. Ea apare pentru că băuturile alcoolice blochează producţia hormonului numit vasopresină, care ajută organismul să conserve apa. În astfel de cazuri se evită atât sucul de portocale, cât şi cafeaua şi mâncărurile bogate în grăsimi. Se recomandă pâinea de ovăz, cerealele integrale şi bananele, care reglează nivelul de glucoză din sânge. Excepţionale sunt sucurile de roşii, sfeclă roşie, morcovi şi mere. Pofta de băut trece cu ardei iute! 10 g ardei iute se lasă la macerat în 100 ml alcool rafinat timp de 14 zile, la temperatura camerei. Din tinctura obţinută pacientul trebuie să ia şapte-opt picături. Se recomandă câteva zile de tratament.

„Decoctul din rădăcină de osul-iepurelui ameliorează intoxicația cu ouă”

- Nu există an în care să nu ne confruntăm cu cazuri de persoane intoxicate cu ouă. Cât de periculoasă este şi ce antidoturi naturale există?

- Nu trebuie să consumăm mai mult de două ouă pe zi, nu amândouă o dată, ci pe parcursul unei zile întregi şi, atenţie, dacă oul l-am mâncat la începutul mesei, nu venim imediat cu drobul şi apoi cu pasca, pentru că toate conţin ouă din abundenţă. În cazul intoxicaţiei cu ouă, peste trei linguri cu amestec de plante (cinci părţi trifoi roşu, două părţi scoarţă de stejar măcinată, cinci părţi coada-calului) se toarnă un litru de apă în clocot, se fierbe un minut, apoi se strecoară. Se administrează 100 ml din acest preparat de şase ori pe zi. De asemenea, cărbunele activ şi argila alimentară absorb şi înlătură toxinele din tubul digestiv. Din rădăcină, frunze şi flori de cicoare se prepară un decoct obţinut din două linguri cu plantă uscată, la o cană cu apă. Preparatul se fierbe timp de cinci minute şi se bea înainte de mesele principale. O altă poţiune indicată este infuzia de mesteacăn, la care se adaugă un praf de bicarbonat. Se consumă trei căni pe zi. Decoctul din rădăcină de osul-iepurelui ameliorează afecţiunea şi se prepară din rădăcină mărunţită (trei lingurițe), la un litru de apă. Se fierbe o jumătate de oră şi se consumă pe tot parcursul unei zile.

- De asemenea, constipaţia constituie un episod neplăcut în această perioadă de relaxare. Cum îi venim de hac?

- Constipaţia apărută în perioada Sărbătorilor produce stări de oboseală, depresie, dureri de cap, dureri articulare, care sunt un semnal că organismul are nevoie de o detoxifiere realizată printr-un tranzit normal. Prunele, stafidele, smochinele, foarte bogate în fibre, au un efect laxativ garantat. Se înmoaie de seară în apă câteva prune sau smochine uscate. Dimineaţa, pe stomacul gol, se consumă atât lichidul, cât şi fructele. Un alt tratament constă în combinarea de suc de portocale cu o linguriţă cu argilă. Preparatul se consumă pe stomacul gol, cu o jumătate de oră înainte de micul dejun. Pentru un efect maxim, cura durează 15 zile.

Evitaţi să staţi aşezaţi în poziţia culcat, deoarece cauzează urcarea acidului din stomac în esofag şi, astfel, apar arsurile

Ananasul crud, kiwi şi papaya uşurează digestia

- Este masa de Paşte un duşman al siluetei noastre? Ce ponturi ne oferiţi ca să ne păstrăm greutatea?

- Pentru a nu avea probleme este indicat să divizăm meniul pe mese distanţate în timp la cel puţin o oră, ca să-i dăm voie stomacului să digere ce a consumat. Atenţie la mărimea porţiei, evitaţi alimentele grase şi prăjite şi mestecaţi suficient alimentele, pentru a evita tulburările gastrointestinale. Apa trebuie consumată pe tot parcursul mesei, în cantităţi mici şi dese, pentru a menţine sistemul digestiv activ şi pentru a evita deshidratarea. Între mese se recomandă doi litri de apă plată. Pentru a ușura digestia se consumă după fiecare masă următoarele fructe: ananas crud, kiwi sau papaya. La fel de importante sunt și enzimele digestive pe bază de pancreatină, amilază, lipază și protează.