Main menu

header

574 7 1de Raluca Grințescu

Cultivate pentru prima dată în America Latină, semințele de chia au cel mai valoros conţinut nutriţional, datorat concentraţiei mari de acizi graşi Omega 3. Comparativ cu alte alimente care conţin acizi grași, cum ar fi, de exemplu, peștele, semințele de chia au chiar o concentrație mai mare. De asemenea, au în compoziţie mai multe proteine decât soia şi mai multe fibre decât seminţele de in.

Întăresc oasele şi previn osteoporoza

Din ce în ce mai mulţi nutriţionişti şi medici recomandă aceste seminţe miraculoase pentru sănătate în curele de slăbire, dar şi ca remediu pentru diverse afecţiuni grave sau pur şi simplu pentru buna funcţionare a organismului, datorită conţinutului bogat de nutrienţi şi antioxidanţi extrem de valoroşi. Pe lângă acizii grași amintiți, semințele de chia mai conțin de cinci ori mai mult calciu decât laptele integral, de 13 ori mai mult magneziu decât broccoli și de trei ori mai mulţi antioxidanţi decât afinele proaspete. La acestea se adaugă o multitudine de substanţe nutritive vitale (un adevărat aur „nutriţional”). Consumul regulat de seminţe de chia întăreşte oasele şi previne apariţia fracturilor şi a altor afecţiuni.

Suferiţi de constipaţie şi luaţi un medicament, însă acesta vă provoacă diaree. Apoi, colonul, epuizat, se închide, iar dumneavoastră vă simțiţi constipaţi din nou. Este un cerc vicios. Seminţele de chia însă au o putere extraordinară de a rezolva ambele probleme deodată datorită celor două tipuri de fibre aflate într-un echilibru ideal: fibrele insolubile, care sunt responsabile cu eliminarea constipaţiei, îndepărtând cu blândeţe depunerile şi toxinele din colon, înlăturând acumulările şi blocajele asemenea unui burete umed care alunecă pe o masă, și fibrele solubile, responsabile cu dispariţia diareii, deoarece semin- ţele de chia absorb apa rapid, mai exact, de 12 ori greutatea proprie. Acesta este şi motivul pentru care seminţele de chia au un efect calmant asupra intestinului.

Reduce riscul de apariţie a diabetului

Consumul regulat ajută la reglarea nivelului glicemiei (zahărului) din sânge şi reduce riscul de apariţie a diabetului. Reprezintă deopotrivă şi un remediu benefic pentru cei suferinzi deja de diabet, deoarece au un indice glicemic foarte mic şi favorizează digerarea lentă a alimentelor. Seminţele de chia joacă, totodată, un rol esenţial în lupta cu mai multe tipuri de cancer. Integrate în dieta săptămânală, aceste seminţe distrug celulele canceroase şi repară ADN-ul afectat din organism.

Consumul frecvent de seminţe de chia are un efect benefic şi asupra sănătăţii inimii: reglează nivelul colesterolului din sânge, tensiunea arterială şi previne diabetul - înlăturând astfel unii dintre cei mai mari factori de risc care stau la baza declanşării afecţiunilor inimii.

Îmbunătăţesc funcţiile creierului

Concentraţia bogată de acizi graşi Omega 3 care se găseşte în seminţele de chia ajută la lubrifierea articulaţiilor şi la menţinerea supleţii acestora. Odată ajunşi în organism, acizii graşi esenţiali se transformă în prostaglandine, o substanţă care combate durerile şi inflamaţiile. Medicii au constatat că bolnavii de artrită care au adăugat seminţele de chia în dieta lor au raportat mai puţine dureri şi inflamaţii inconfortabile decât cei care nu le-au consumat.

Consumul de seminţe de chia atrage o mulţime de beneficii şi la nivel intelectual. Potrivit specialiştilor, acestea fac membranele cerebrale mai sensibile şi îmbunătăţesc funcţiile creierului: memoria, gândirea etc.

Dezvoltă musculatura

Cercetătorii au descoperit că seminţele de chia conţin triptofan, un aminoacid care are efecte pozitive asupra somnului din timpul nopţii, ajutând la relaxarea organismului.

Muşchii au nevoie de o mulţime de proteine pentru a rămâne puternici şi tonifiaţi. Seminţele de chia sunt mai bogate în proteine decât soia. Ba mai mult, proteinele existente sunt mult mai complete. Acestea conţin toţi aminoacizii esenţiali de care organismul are nevoie pentru a construi masa musculară.

Nu veţi mai simţi senzaţia de foame

Sunt superstarul fibrelor alimentare solubile! Foamea nu e niciodată complet satisfăcută până când „stocurile” de nutrienţi nu sunt pline. În timp ce seminţele de chia călătoresc prin stomac şi prin intestine, acestea oferă, treptat, o alimentare cu peste 30 de substanţe nutritive diferite - pe parcursul întregii nopţi. Îmbătrânirea apare atunci când se multiplică celulele deteriorate. Antioxidanţii au rolul de a neutraliza radicalii liberi care cauzează acest prejudiciu. Seminţele de chia conţin de peste trei ori mai mulţi antioxidanţi decât afinele proaspete, îndepărtând toxinele care accelerează îmbătrânirea. Acestea se acumulează în colon şi pot ataca organismul. Dar fibrele seminţelor de chia înlătură în scurt timp toxinele.

PONT. Seminţele de chia conţin peste 35% fibre, mult mai mult decât tărâţele de grâu sau seminţele de in.

Pot fi introduse în orice reţetă

Seminţele de chia pot fi introduse în orice reţetă, de la micul dejun alcătuit din fulgi de ovăz, la macaroanele cu brânză de la prânz. Reprezintă modul sigur, dar natural, de a consuma ceva dulce și a avea în acelaşi timp un nivel de zahăr sănătos în sânge. Nu au o textură solidă. Ele practic „dispar” în orice compoziţie, fără a o afecta. Nu au un gust pregnant, ba mai mult am putea spune că au un gust neutru, astfel încât să poată fi adăugate la diverse reţete, fără a le modifica gustul.