Main menu

header

579 9 1de Carmen Ciripoiu

Vara nu aduce doar soare și voie bună, ci și o problemă destul de neplăcută: transpirația în exces. Dacă în vechime aceasta era privită ca un semn de sănătate, în zilele noastre e mai mult decât deranjantă. Dar cu tratamentele naturiste totul revine la normal.

Mugurii de mesteacăn, medicament de excepție

Lupta cu transpirația abundentă nu este de ieri, de azi, ci... dintotdeauna. Fie că e provocată de afecțiuni hormonale, sifilis, supraponderabilitate sau dezechilibre ale sistemului neurovegetativ, trebuie rezolvată. Una dintre cele mai bune soluții o constituie rostopasca. Se taie câteva bucățele și se storc foarte bine, iar lichidul obținut se combină cu planta rămasă, se pune într-un borcan peste care se toarnă țuică. Se lasă la macerat timp de cinci zile. Se tamponează cu această poțiune locurile care transpiră excesiv. Excepțională este și tinctura din muguri de mesteacăn. Se masează zonele cu probleme timp de o săptămână. Rezultatele sunt de-a dreptul uimitoare. Argila verde are un potențial uimitor când vine vorba despre transpirația abundentă. În cazul acesteia se masează bine tălpile și subsuorile, după caz, cu pulbere de argilă verde. Tratamentul durează zece zile.

Băi cu gălbenele şi coada-calului

Din bătrâni se cunosc efectele binefăcătoare ale dovleacului asupra transpirației excesive. Se ung zonele cu probleme cu pastă de dovleac, se lasă să acționeze o jumătate de oră, apoi se curăță cu apă rece. Și bicarbonatul face adevărate minuni în rezolvarea acestei probleme a verii. Se spală subsuorile, apoi se tamponează cu bicarbonat. Efectul este garantat. O altă rețetă veche vorbește despre beneficiile băilor de coada-calului și gălbenele. Se amestecă 12 linguri cu flori de gălbenele cu 23 de lingurițe cu coada-calului și 750 ml apă rece. Se aduce la punctul de fierbere, apoi se lasă 15 minute la infuzat. Preparatul se răcește, se strecoară și se adaugă 40 de linguri cu alcool. Se păstrează la frigider timp de zece zile, perioadă în care se agită continuu. Se fac băi locale cu un litru de apă caldă, în care se adaugă șapte-zece linguri cu loțiune. Durata băii este de 15-20 de minute.