Main menu

header

583 9 1de Raluca Grințescu

Oamenii de știință încearcă, în mod constant, să găsească un leac împotriva cancerului, și se pare că l-au găsit. Este vorba despre o plantă care se găsește și în România și care, potrivit unui studiu publicat în revista „Life Science”, poate distruge până la 98% din celulele canceroase în doar 16 de ore.

Conține artemisinină

Pelinul dulce (Artemisia Annua) este o plantă ierboasă, frumos mirositoare, din familia Compositae, ce o întâlnim pe terenuri virane, pe lângă case și grajduri, pe terenuri necultivate de la țară. Este o plantă viguroasă, erectă, anuală, aromatică, crescând până la 120-130 cm înălțime și 100 cm lățime (se face tufiș mare, stufos). Toamna, tulpina plantei devine roșiatică. Artemisia Annua este utilizată de 2.000 de ani în medicina tradiţională chineză pentru tratamentul febrei şi al malariei. Principiile active ale pelinului dulce au fost îndelung studiate, descoperindu-se că această plantă conţine mai multe substanţe active, printre care artemisinin sau artemisinină. Parazitul malariei, de exemplu, nu poate trăi în prezenţa artemisininei, de aceea pelinul dulce se foloseşte ca medicament în malarie.

Este antiparazitar

Studiile clinice arată că substanţele conţinute în pelinul dulce pot distruge celulele canceroase în proporţie de 28%, iar când acesta este însoţit de un supliment de fier, eficacitatea creşte la 98%. Pelinul dulce sau pelinita acţionează în mod selectiv asupra celulelor canceroase, țintindu-le doar pe acestea, ceea ce înseamnă că nu are efecte secundare. În schimb, medicamentele folosite în tratamentul cancerului distrug şi celule sănătoase, slăbesc sistemul imunitar şi produc efecte secundare, uneori severe. Experienţele în laborator au demonstrat că pelinul dulce neutralizează celulele canceroase într-un timp-record (16 ore) fără să afecteze celulele sănătoase. Mai mult, tratamentul cu pelin dulce administrat unui câine cu cancer de oase în fază avansată ar fi dus la vindecarea acestuia în aproximativ cinci zile, susţin aceste studii. Pelinul dulce este un excelent detoxifiant, antiseptic, antiparazitar şi stimulator digestiv. Favorizează buna funcţionare a ficatului şi a bilei, ajută la eliminarea toxinelor din organism, precum şi a paraziţilor. Este hepatoprotector (benefic în hepatită, ciroză) şi un bun adjuvant în digestie dificilă şi în probleme de stomac.

Pelinul dulce nu se recomandă femeilor gravide sau celor care alăptează

Testat pe 55 de tipuri de carcinoame

Pentru prima dată, în anul 1972, savanții chinezi Henry Lai și Narendra Singh, de la Universitatea din Washington, au utilizat artemisinina pentru tratamentul malariei în timpul Războiului din Vietnam. Artemisinina este antimalaric recunoscut, fiind eficientă în lupta cu tulpinile de Plasmodium cu rezistență medicamentoasă. În ansamblu, pelinita a fost testată pe 55 de tipuri de celule canceroase. După cele mai noi cercetări științifice, reiese că leucemia, cancerul de colon, melanomul (cancerul de piele), cancerul la sân, cancerul la prostată, tumorile cerebrale și cancerul la rinichi răspund bine la tratament. Planta este eficientă și în tratarea cancerului la pancreas.