Main menu

header

584 9 1de Carmen Ciripoiu

Cunoscută şi sub denumirea de menta câinelui, rotunjoara are numeroase proprietăţi terapeutice recunoscute în fitoterapie: este antiinflamatoare, antidiareică, antiscorbutică, diuretică, cicatrizantă, emolientă, vermifugă, analgezică, stimulând totodată şi pofta de mâncare.

Infuzia face să dispară eczemele

Pulberea plantei este cu totul excepţională, spun specialiştii în terapii naturiste, pentru afecţiuni ale aparatului digestiv (reglează tranzitul intestinal), afecţiuni hepatice şi splenice, afecţiuni ale aparatului respirator (astm, bronşită, laringită, pneumonie, pleurită), eliminarea viermilor intestinali şi a calculilor biliari mici şi a nisipului la rinichi. Se recomandă un vârf de cuţit cu plantă uscată consumat între mese, de trei-patru ori pe zi. Extern, sub formă de cataplasme, comprese sau spălături locale, infuzia de rotunjoară ajută la vindecarea eczemelor, rănilor, leucoreei, inflamaţiilor mucoaselor, furunculelor, stomatitei, amigdalitei. De asemenea, infuzia de rotunjoară este un puternic tonic, recomandat în convalescenţă, după bronşite şi pneumonii. Preparatul se obţine dintr-o linguriţă cu plantă uscată şi mărunţită la 250 ml apă clocotită care se lasă la infuzat un sfert de oră.

Uleiul, folosit ca tonic în răceli

Originile descoperirii proprietăţilor curative ale plantei s-au pierdut în negura timpului. Vechii vraci au folosit rotunjoara în tratamentul inflamaţiilor oculare, indigestiilor, afecţiunilor pulmonare şi ca stimulent general al organismului. Uleiul volatil de rotunjoară a fost folosit de-a lungul secolelor ca tonic în răceli şi pentru ameliorarea tusei. În medicina austriacă tradiţională, consumul de rotunjoară era prescris sub formă de salate crude, pentru tratarea afecţiunilor ficatului şi bilei, tractului gastrointestinal, respirator, renal şi urinar, pentru scăderea febrei şi ameliorarea răcelilor. Preparatele din rotunjoară se folosesc cu atenţie, deoarece planta este toxică.

ATENŢIE! Supradozarea poate provoca dureri de stomac, dureri de cap, senzaţie de greaţă şi vomă.