Main menu

header

595 10 1de Carmen Ciripoiu

Soră mai mică a verzei, gulia reușește să surprindă la fiecare pas. Pe lângă faptul că este alegerea ideală a celor care vor să scape de kilogramele în plus, având doar 27 de calorii la 100 g, gulia are niște beneficii uriașe pentru sănătate.

Prescrisă diabeticilor

Sursă bogată de vitamine, dar și de minerale precum calciu, potasiu, magneziu, fosfor, gulia este una dintre legumele cu un rol deosebit în reglarea nivelului de zahăr din sânge, de aceea este recomandată cu succes celor suferinzi de diabet. Dar nu numai atât. Aceasta menține sănătatea oaselor și a dinților, contribuind la regenerarea și chiar creșterea țesuturilor, menține pH-ul sângelui și face minuni în contracțiile musculare și în cârcei. În acest caz se recomandă la micul dejun administrarea unui pahar cu suc de gulie. Poțiunea ajută, totodată, și la eliminarea toxinelor din organism, dar și la formarea hemoglobinei, prevenind astfel instalarea anemiei. Studiile au arătat că un consum regulat de legume din familia crucifere - din care fac parte gulia, varza, varza de Bruxelles, conopida, broccoli - contribuie la prevenirea unor tipuri de cancer. Sucul de gulii este foarte bun și pentru copiii care suferă de rahitism, iar în combinație cu sucul de morcov sau de țelină este excelent pentru întărirea sistemului osos.

Scade riscul de cistită

În infecţiile virale, bronşite, tuse sau angină, e recomandată gulia sub formă de decoct în lapte sau în apă (100 g gulie rasă la litru). Siropul de gulie este la fel de eficient. Acesta se obține prin scobirea guliei și umplerea cavității sale cu zahăr. Leguma are efect tonic și asupra metabolismului rinichilor, de aceea se recomandă ca leac contra calculilor. Şase grame de seminţe măcinate de gulie se adaugă într-o infuzie de tei şi se consumă imediat. Preparatul scade riscul de cistită sau de alte infecţii ale aparatului urinar, dar este şi tonic sexual. Sucul proaspăt de gulie, băut repede, oprește hemoragia nazală. În caz de degerături, abcese, gută sau furuncule se coace în cuptor o gulie cu coajă, se taie în două şi se freacă zonele afectate cu cele două jumătăţi, presând uşor, ca să iasă sucul. Frunzele de gulie acţionează pozitiv asupra colonului şi asupra plămânilor, fiind recomandate fumătorilor. Atenție! Gulia nu se consumă de persoanele suferinde de tiroidă, deoarece conține glicosinolați, care împiedică asimilarea iodului.