Main menu

header

595 10 2de Carmen Ciripoiu

Înaltă și subțire, cu flori delicate liliachii, talpa-gâștei și-a câștigat de-a lungul timpului statutul de elixir al sănătății. Planta are rezultate excepționale în afecțiuni cardiovasculare, dar și în tulburări hormonale sau emoționale. Și lista bene- ficiilor plantei e foarte lungă...

Previne irascibilitatea

Potrivit specialiștilor, talpa-gâștei este un aliat de nădejde în ceea ce privește durerile de cap, irascibilitatea sau neplăcerile cauzate de mirosuri ori de schimbări bruște de temperatură. Planta alungă totodată stările de nervozitate și este un bun tonic pentru inimă. Tot talpa-gâștei este prietenul femeilor aflate la menopauză. Pentru a trata insomnia, palpitațiile și nervozitatea caracteristice acestei perioade, se adaugă două lingurițe cu plantă la o cană cu apă fierbinte. Se lasă zece minute la infuzat și se consumă două căni pe zi. Planta se administrează și sub formă de pulbere, de patru ori pe zi. Experții în medicină naturistă afirmă chiar că un ceai obținut din 100 g de talpa-gâștei poate preveni chiar și demența. În cazul palpitațiilor, studiile au scos la iveală faptul că planta are un efect de stabilizare a ritmului cardiac, care devine mai regulat și mai lent. Se administrează aproximativ opt grame de pulbere de talpa-gâștei zilnic. Tratamentul este foarte bun și în cazul ischemiei cardiace și totodată stopează evoluția ateriosclerozei, prin prevenirea oxidării colesterolului pe artere.

Îmbunătățește calitatea somnului

Persoanele care au probleme din cauza fenomenelor meteorologice beneficiază din plin de tratamentele cu talpa-gâștei. Se administrează extractul, 800-1.000 mg pe zi, în cure de șase săptămâni, urmate de două săptămâni de pauză. De asemenea, folosirea plantei induce și starea de somn și rărește trezirile din timpul nopții. Se recomandă una-două lingurițe cu pulbere pe stomacul gol, cu o jumătate de oră înainte de culcare. O cură cu infuzie combinată de talpa-gâștei (o cană, de patru ori pe zi) îndepărtează și anxietatea. Preparatul se obține astfel: în jumătate de litru de apă se pun la macerat patru lingurițe cu talpa-gâștei mărunțită și se lasă zece ore, apoi se filtrează. Poțiunea obținută se pune deoparte, iar planta rămasă după filtrare se mai fierbe încă o dată în jumătate de litru de apă timp de cinci minute, se lasă la răcit și se filtrează. Se amestecă apoi cele două extracte. Persoanelor care nu pot consuma infuzia din cauza gustului amar li se recomandă un gram de extract uscat pe zi, în cure de patru săptămâni. Tratamentul poate fi reluat după două săptămâni de pauză.

Util la normalizarea secreției tiroidiene

Planta este excepțională și pentru pacienții cu hipertiroidie. Se administrează timp de trei luni un gram de extract de talpa-gâștei pe zi. Pentru crizele astmatice, se recomandă șase grame de pulbere pe zi, în cure de o lună. Tratamentul se poate relua după 15 zile de pauză. Pentru colita de fermentație sau colicile abdominale, de ajutor este ceaiul de talpa-gâștei, combinat în proporții egale cu chimen. Preparatul are efect antispastic și de diminuare a excitației nervoase. Tinctura de talpa-gâștei are efecte cicatrizante și antiinflamatoare utile în cazul rănilor deschise. Se curăță locul cu apă oxigenată, apoi se spală cu un tifon înmuiat în tinctură. Se fac zilnic două-trei aplicații, având grijă ca imediat pielea să se usuce la aer. La final se aplică un bandaj.