Main menu

header

601 9 1de Raluca Grințescu

Există nenumărate plante şi vitamine naturale care vă vor ajuta la menţinerea sănătăţii şi la prevenirea cancerului mamar şi a bolilor fibrocistice (ganglioni noncancerigeni la nivelul sânilor). După cum bine ştiți, cancerul mamar are o incidenţă din ce în ce mai mare, una din zece femei fiind predispusă la această boală mortală înainte de împlinirea vârstei de 85 de ani. Cu toate acestea, aveți la dispoziţie o varietate de plante pe care să le includeți în dietă şi care să vă ajute la păstrarea echilibrului şi a sănătăţii la nivelul sânilor.

Trifoiul roşu

Această plantă a fost folosită de-a lungul timpului de diferite civilizaţii în tratamentul cancerului mamar. Trifoiul roşu conţine isoflavone, o clasă de fitoestrogeni similari ca structură cu estrogenul. În perioada de premenopauză, la femeile cu un nivel de estrogen normal, isoflavonele au un efect antiestrogen. În perioada de postmenopauză însă, aceleaşi isoflavone au un efect de estrogen slab. Trifoiul roşu este, de asemenea, indicat prevenirii osteoporozei la femeile aflate la menopauză, boală care apare din cauza nivelului scăzut de estrogen. Mai mult, trifoiul roşu poate ameliora simptomele menopauzei precum transpiraţia abundentă nocturnă, bufeurile, uscăciunea mucoasei vaginale şi scăderea libidoului. În fine, consumul acestei plante este contraindicat atât pe durata sarcinii, cât şi în perioada alăptării.

Ceaiul verde

Mai multe studii recente au relevat faptul că ceaiul verde are un efect de prevenire a formării tumorilor solide şi deci de scădere a incidenţei apariţiei cancerului mamar la femei. De altfel, studiile specialiştilor denotă faptul că flavonoidele pe care le găsiți în acest tip de ceai reduc riscul aproape oricărui tip de cancer, inclusiv cel de colon, prostată şi gastric. Un astfel de studiu efectuat în Japonia punctează din punct de vedere statistic incidenţa scăzută a tumorilor maligne la nivel mamar la femeile care consumă frecvent ceai verde. Mai mult, prelevând date pe o perioadă de șapte ani, cercetătorii japonezi au descoperit importanța ceaiului verde chiar şi în situaţia femeilor cu cancer mamar în stadiile I şi II de evoluţie a bolii, recurența bolii fiind de două ori mai mică în cazul unui consum de cel puţin cinci ceşti cu ceai verde pe zi.

Turmericul

601 9 2Efectele antiinflamatoare ale turmericului sunt cunoscute din cele mai vechi timpuri, referinţe despre această plantă păstrându-se chiar şi din timpul civilizaţiilor antice din Peninsula Indiana în textele Ayurvedice. Un studiu recent efectuat pe şoareci de laborator certifică proprietăţile turmericului, capabil de a încetini evoluţia şi răspândirea celulelor canceroase la nivelul plămânilor şi lal altor organe. Alte studii relevă şi importanța turmericului în tratarea unor boli cu transmitere sexuală, precum infecţia cu Chlamydia sau gonoreea.

Unul dintre factorii decisivi în apariţia bolii este dezechilibrul hormonal, în special la nivelul estrogenului, care poate provoca creşterea excesivă a sânilor

Vitaminele sunt importante

Alături de aceste plante, pentru menţinerea sănătăţii sânilor şi prevenirea cancerului mamar sunt recomandate şi o serie de vitamine care nu trebuie să lipsească din dieta dumneavoastră zilnică. Una dintre acestea este şi vitamina A (betacarotenul), recunoscută prin proprietăţile ei în prevenirea cancerului mamar şi a altor afecţiuni ale sânilor. Şi iodul, un mineral foarte răspândit în vegetaţia marină, este recomandat în dieta zilnică, alături de vitamina A, fiind un factor preventiv în lupta cu aceste boli.