Main menu

header

602 8 3de Carmen Ciripoiu

Dacă în trecut sulfina a fost folosită de bătrânele satului pentru a păzi copiii de deochi sau de sperietură, în zilele noastre, planta s-a remarcat prin capacitățile sale extraordinare de a regla activitatea nervoasă. Dar virtuțile sale nu se opresc aici…

Eficace în tromboze

Înrudită cu lucerna și fasolea, sulfina, cunoscută și sub denumirea de iarbă-de-piatră sau molotru galben, fascinează cu florile sale delicate, cu miros dulce, asemă- nător cu cel al vaniliei. Unul dintre efectele cu care se laudă planta este cel vasodilatator, fiind de mare ajutor în eliminarea surplusului de lichid din organism. În plus, aceasta reduce puseele de tensiune, unul dintre factorii cauzatori ai hipertensiunii arteriale. Se recomandă infuzia combinată de sulfină în care se pot adăuga câteva firicele de mentă, un litru pe zi. Cura durează 30 de zile și se poate relua după două săptămâni de pauză. Modul de preparare al infuziei este următorul: patru-șase lingurițe cu pulbere de frunze de sulfină se ţin la macerat timp de opt ore într-un sfert de litru de apă, apoi se filtrează, iar preparatul obținut se lasă deoparte. Planta rămasă după filtrare se opărește cu încă un sfert de litru de apă, se răceşte și se strecoară. În final, se combină maceratul anterior obținut cu infuzia. Același preparat este excepțional și în cazul trombozelor, situaţie în care se administrează 750-1.000 ml pe zi, în cure de 21 de zile, cu 14 zile de pauză.

Domoleşte stările de teamă

Combinată cu sunătoarea, sulfina este un tratament foarte bun pentru persoanele care suferă de atacuri de panică. Se amestecă cele două plante în proporții egale și se consumă o linguriță de patru ori pe zi, la orele 9:00, 12:00, 18:00 și 21:00. Curele durează 28 de zile și, după o săptămână de pauză, se pot relua. Numeroase studii au arătat că sulfina este un leac imbatabil și în anxietate. În acest caz se consumă tot infuzie combinată de plantă, din care se beau 250 ml de patru ori pe zi. Tratamentul durează șase săptămâni și poate fi reluat după două săptămâni de pauză. Colita de fermentație și balonarea dispar prin utilizarea pulberei de sulfină. Se administrează o linguriță cu pulbere de patru ori pe zi. Tratamentul durează 30 de zile.

Preîntâmpină sângerarea gingiilor

Extractul de sulfină este un remediu folosit și pentru fragilitate vasculară și picioare umflate. Se recomandă 3 g plantă de patru ori pe zi, în cure de 20-120 de zile. Datorită efectelor sale antiinflamatoare, sulfina are rolul de a reduce edemele oculare și de a reda aspectul normal al pleoapelor. În conjunctivită se pun comprese cu infuzie combinată de sulfină pe pleoapele închise. Prin efectul său antibactericid, planta ajută și la cicatrizarea gingiilor și previne sângerarea acestora, simptome întâlnite frecvent în gingivită. Se clătește gura de trei-patru ori pe zi cu infuzie combinată. În cazul arsurilor se face o infuzie concentrată și se pun comprese care se țin patru ore pe locul afectat.

Supradozajul dă stări de amețeală, dureri de cap, vomă, hemoragii nazale, somnolență

Combinat cu o intoleranţă a pacientului, consumul de sulfină poate duce la apariţia hepatitei cu manifestări icterice