Main menu

header

602 6 1de Monica Beleneş

O băutură sau o mâncare aromată altfel o savurezi şi o apreciezi. În plus, îţi rămâne întipărită pe papilele gustative, creând o oarecare dependenţă. Iar cele care reuşesc să incite astfel gusturile sunt nimeni altele decât condimentele. Unul dintre cele mai scumpe şi mai apreciate ar fi cardamomul. Acesta ocupă al treilea loc după şofran şi vanilie.

Dă aromă cafelei şi ceaiului

Cardamomul este de două feluri: verde şi negru. Cel verde are un gust foarte plăcut, uşor lămâios, având o aromă specifică foarte tare. Cardamomul negru este proaspăt şi aromat, în aroma lui distingându-se o uşoară urmă de camfor. Datorită metodei tradiţionale de preparare (uscare pe flacăra deschisă ), condimentul capătă un miros puternic şi caracteristic de afumătură. Dă un gust delicios, de afumat, marinatelor folosite în metoda de a găti „tandoori”. Mare atenţie! Nu se poate folosi în reţete cardamomul negru în locul celui verde şi invers. În mod tradiţional, cardamomul negru este uscat la soare, sub cerul liber, sau pe flacără, în spaţii acoperite. Dacă este stocat în spaţii uscate, lipsite de umezeală, aer şi lumină, cardamomul negru poate fi păstrat timp de cel puţin un an. În Orientul Mijlociu, praful de cardamom verde este utilizat ca şi condiment pentru mâncărurile dulci, dar şi ca aromă tradiţională în ceai şi în cafea. La arabi, cafeaua aromată cu cardamom este foarte apreciată. În acest scop, ori se adaugă câteva păstăi în cafeaua fierbinte, ori câteva seminţe la măcinarea cafelei. În India, ceaiul în care se pune cardamom este unul special şi se numeşte „Masala Chai” sau ceai condimentat. Deseori, cardamomul este folosit şi pentru mâncărurile orientale cu orez şi carne. Popularitatea sa este mai mare în ţările scandinave, unde este folosit pentru prepararea cârnaţilor, prăjiturilor şi produselor de patiserie. De la cardamom se utilizează seminţele, care se recoltează şi se păstrează în fructul nedesfăcut, altfel îşi pierd aroma foarte repede. În păstăile închise, aceasta poate rezista un an.

Eficient în inflamarea pleoapelor

602 6 2Cardamomul, pe lângă întrebuinţarea pe post de condiment, mai poate fi folosit şi ca medicament sau în remedii naturiste pentru anumite afecţiuni. Cardamomul verde este frecvent utilizat pentru tratamentul infecţiilor gingivale, pentru a preveni şi a trata problemele legate de gât, congestie şi tuberculoză pulmonară, inflamarea pleoapelor şi, totodată, tulburări digestive. Mai are rol împotriva pietrelor la rinichi şi a celor biliare, şi poate fi folosit precum un antidot atât pentru veninul şarpelui, cât şi al scorpionului. Se cultivă în China, Laos şi Vietnam şi este utilizat în medicina tradiţională chineză pentru tratarea durerilor de stomac, a dizenteriei, a constipaţiei şi a altor probleme digestive. Prin urmare, îmbunătăţeşte digestia şi creşte apetitul. Ajută la reducerea gazelor în tubul digestiv şi oferă alinare în aciditate, poate preveni greaţa şi vărsăturile.

Benefic în ulcere bucale

Respiraţia urât mirositoare, alergiile respiratorii, asmul bronşic şi congestia pulmonară pot fi atenuate cu cardamom. Se crede că are proprietăţi de detoxifiere, pentru care acesta poate ajuta la purificarea organismului. Poate fi utilizat pentru a trata ulcere bucale, infecţii ale tractului urinar, bronşită şi pentru circulaţia sângelui în plămâni. Cu toate acestea, prea mult cardamom nu este considerat la fel de bun pentru sistemul digestiv. Un preparat deosebit de simplu şi eficient în caz de oboseală fizică ori nervoasă sau de lipsă a apetitului sexual se obţine amestecând un gălbenuş proaspăt cu o linguriţă cu miere şi un vârf de cuţit cu seminţe de cardamom măcinat. Seminţele de cardamom sunt folosite, de asemenea, şi la prepararea prăjiturilor, cărora le conferă o savoare deosebită. Efectul încălzitor este foarte util în tratarea răcelilor, mai ales în cele însoţite de frisoane. În acest caz se întrebuinţează mai ales în combinaţie cu ghimbirul sau cu boiaua de ardei iute. Se folosesc 4 g cardamom, 2 g ghimbir, 2 g boia de ardei iute, toate măcinate foarte fin, care se amestecă bine cu patru linguriţe cu miere lichidă. Această cantitate se ia pe parcursul unei zile în trei reprize, înainte de masă cu 15 minute.

Infuzia alungă răguşeala

Ceaiul preparat din cardamom şi scorţişoară este utilizat pentru a trata probleme cum ar fi dureri în gât şi răguşeală. Într-un borcănel se amestecă 1/2 linguriță cu scorțișoară cu un vârf de cuțit cu cardamom, peste care se toarnă două pahare cu apă clocotită. Conținutul se amestecă bine și se acoperă cu capacul. Se lasă la infuzat zece minute, se strecoară și se bea pe parcursul zilei cu miere.

Tinctura, indicată în impotenţă şi în frigiditate

Tinctura de cardamom se poate prepara în casă din 100 g cardamom măcinat fin, peste care se pun 500 ml alcool de 50 de grade. Amestecul se lasă la macerat timp de cinci-şase zile, agitându-se din când în când. La sfârșitul perioadei, amestecul se filtrează prin tifon și se păstrează în sticluţe mici, închise la culoare. Tinctura de cardamom este indicată în tratarea impotenței, frigidității, oboselii, aerofagiei și a digestiei lente.