Main menu

header

767 7 1de Călin Popa şi Florica Pintea

Plantă decorativă originară din America de Nord, lobelia a fost folosită de secole de nativii americani în scopul ameliorării unei serii de afecțiuni. În prezent, lobelia este la fel de renumită și de utilizată.

Îmbunătățește memoria și concentrarea

Prin tradiție, lobelia a fost utilizată pe continentul nord-american împotriva astmului și a problemelor musculare. Calitățile plantei s-au perpetuat în timp, iar astăzi, după cercetări riguroase care i-au evidențiat proprietățile terapeutice, lobelia este disponibilă uscată, pentru ceai, ca și sub formă de tablete, extract și capsule. Specialiștii o recomandă grație compusului activ lobelină, care previne depresia prin blocarea unor receptori din creier care favorizează această afecțiune și ajută în cazurile de dependență de droguri. În același timp, administrarea de preparate pe bază de lobelia duce la îmbunătățirea memoriei, notează healthline.com.

Înlătură senzaţia de sufocare

Prin capacitatea de a relaxa căile respiratorii, lobelia este prescrisă, în combinație cu alte plante sau cu tratamente medicamentoase, împotriva simptomelor cele mai neplăcute ale astmului - crize de strănutat, tuse incontrolabilă, senzația de sufocare. De asemenea, potrivit unor studii de dată recentă, planta este recunoscută pentru capacitatea de a ușura suferințele generate de pneumonie și bronșită, atenuând dificultățile de respirație și curățând căile respiratorii de mucusul în exces, grație unor substanțe prețioase, inclusiv alcaloizi, pe care le conține lobelia.

Atenuează manifestările ADHD

Unele dintre simptomele ADHD cele mai evidente și mai frecvente, cum este deficitul de atenție și mișcarea continuă, precum și dificultatea de concentrare, pot fi tratate și cu ajutorul preparatelor pe bază de lobelia, arată o serie de studii științifice. Una dintre cercetări a evidențiat o îmbunătățire rapidă și vizibilă, după doar o săptămână, a simptomelor adulților cu ADHD participanți la experiment, cărora li s-au administrat 30 mg lobelină pe zi. În același timp, lobelia este utilizată și extern, pentru atenuarea durerilor articulare sau vindecarea unor leziuni superficiale. Preparatele pe bază de lobelia se pot administra la recomandarea și în dozele prescrise de specialist.