Main menu

header

768 8 3de Călin Popa şi Eduard Popa

Merișoarele continuă să fie în centrul atenției oamenilor de știință, din perspectiva aportului de substanțe benefice organismului și implicit a menținerii unei sănătăți optime și a prelungirii speran- ței de viață.

Stimulează sistemul imunitar

O cercetare de dată recentă, desfășurată la Universitatea din Helsinki, a pus în evidență capacitatea sucului de merișoare de a reduce tensiunea arterială și de a flexibiliza arterele. Testele în urma cărora s-au înregistrat aceste rezultate au implicat un consum de trei pahare cu suc de merișoare, timp de opt săptămâni. Grație antioxidanților pe care îi conțin, aceste fructe susțin metabolismul, stimulează sistemul imunitar și, în cadrul testelor pe animale, s-a observat că sucul de merișoare poate inhiba acțiunea genei legate de inflamația aortei. Totodată, merișoarele sunt creditate cu capacitatea de a scădea inflamațiile la nivelul întregului organism. „Aceste rezultate arată că, deși nu poate substitui medicamentele, sucul de merișoare este un excelent supliment pentru sănătatea sistemului cardiovascular”, explică specialistul Anne Kivimäki.

Previn infecțiile urinare

Doza zilnică recomandată de merișoare este de 100 de grame, în două tranșe. Fructele se consumă atât în stare naturală, cât și sub formă de sucuri, în deserturi, cocteiluri etc. Fie că le consumați proaspete sau deshidratate, aceste fructe au nutrienți valoroși - vitamine minerale, acid salicilic, precum și acizi grași esențiali Omega 3, Omega 6 și Omega 9. În plus, cantitatea mică de zaharuri pe care o conțin face din merișoare desertul ideal chiar și pentru cei care suferă de diabet. De asemenea, aceste fructe sunt folosite prin tradiție seculară în prevenția bolilor tractului urinar. Astfel, consumul de suc de merișoare poate ajuta persoanele care au infecții urinare, dar și pe cele care pot dezvolta aceste infecții ca urmare a unor tratamente medicale. Un alt studiu a arătat că merișoarele sunt benefice în prevenirea infecțiilor urinare la copii, iar un pahar cu suc de merișoare pe zi are efecte remarcabile asupra evoluției persoanelor care suferă de infecții urinare recurente.

Consumul de merișoare în stare naturală sau sub formă de suc stimulează nu doar distrugerea celulelor canceroase, ci ajută și la eliminarea unor enzime proteice care produc inflamații

Menţin sănătatea dinţilor

Merișoarele au fost folosite cu succes în tratarea stării de slăbiciune a organismului cauzată de incapacitatea intestinului subțire de a absorbi nutrienții. Totodată, studii de dată recentă relevă faptul că sucul de merișoare poate preveni căderea dinților. Proantocianidina din aceste fructe inhibă înmulțirea bacteriilor care tind să se lipească de dinți. Acest compus protejează împotriva bacteriilor, ca și a bolilor periodontale (ale gingiei), împiedicând formarea tartrului. Este recomandat să fie evitat sucul de merișoare din comerț, care conține zahăr și este mult prea acid, optându-se pentru variantele naturale. În același timp, potrivit unor studii de anvergură, puterea antioxidantă a merișoarelor, consumate proaspete sau deshidratate, acționează și la nivelul respirator, prevenind crizele alergice și protejând plămânii, datorită conținutului de quer- citină, un antioxidant polifenolic rar întâlnit în natură.