Main menu

header

769 8 1de Călin Popa şi Florica Pintea

Fruct de origine australiană, kakadu este renumit pentru conținutul foarte mare de vitamina C și aportul de antioxidanți, care îl fac un aliat prețios al organismului omului modern, supus provocărilor de tot felul.

Luptă cu migrenele

Considerat un tip de prună, kakadu a demonstrat un conținut remarcabil de substanțe benefice pentru organism și, în paralel, un aport caloric scăzut. Potrivit healthline.com, kakadu a fost folosit în medicina tradițională pentru tratarea răcelilor și gripei, precum și a migrenelor. În același timp, nativii australieni au utilizat fructul pentru calitățile sale antiseptice și de calmare a durerilor membrelor. Aceste proprietăți se datorează prezenței în kakadu a vitaminelor și mineralelor, în special a vitaminei C, pe care fructul o are din belșug - cel mai ridicat procent dintre alimente, 100 grame de kakadu furnizând 3.000% din necesarul zilnic al organismului uman. În aceste condiții, consumul acestui fruct are capacitatea de a proteja de radicalii liberi și de a susține sistemul imunitar.

Contribuie la rezistența sistemului osos

Kakadu nu este un fruct foarte apetisant în stare crudă, iar prin coacere pierde o bună parte din cantitatea de vitamina C. De aceea, este congelat imediat după recoltare sau este uscat și transformat în pulbere care se poate amesteca în iaurturi sau deserturi reci. De asemenea, este prezent în suplimente alimentare, precum și în sucuri, gemuri sau jeleu. Printre beneficiile importante pe care le implică un consum regulat de kakadu se numără aportul de cupru, care contribuie la formarea de globule roșii și la rezistența sistemului osos, precum și de enzime care susțin dezvoltarea fetală. De asemenea, prin fierul pe care îl aduce organismului, kakadu asigură transportul de oxigen către țesuturi și celule.

Previne sindromul colonului iritabil

Kakadu conține fibre foarte importante pentru sănătatea sistemului digestiv și pentru procesul de detoxificare naturală. În acest fel, fructul este indicat pentru prevenirea unor afecțiuni grave, cum sunt cancerul de colon sau sindromul colonului iritabil. Totodată, prin prezența antioxidanților, kakadu reduce stresul oxidativ, stimulează sinteza colagenului și menține sănătatea inimii. Nu în ultimul rând, fructul este de mare ajutor împotriva afecțiunilor degenerative de tip Alzheimer, întrucât susține memoria și abilitățile cognitive ale vârstnicilor.

Prin aportul de acid elagic, kakadu poate combate inflamațiile și extinderea unor tipuri de tumori

Îngheţată de afine şi kakadu

769 8 2Ingrediente (pentru 2 porții): 2 banane congelate, 1 ceșcuță cu afine congelate, 1/4 ceșcuță cu lapte de cocos rece, 1 linguriță cu pudră de kakadu, 1 linguriță cu extract de vanilie, frunze de mentă și fistic pentru decor.

Mod de preparare: se introduc ingredientele, cu excepția mentei și fisticului, în robotul de bucătărie și se mixează până se obține o consistență cremoasă, adăugându-se lapte de cocos în plus, dacă este nevoie. Înghețata se servește în boluri, ornată cu fistic și frunze de mentă.