Main menu

header

769 7 3de Călin Popa şi Eduard Popa

Oamenii şi-au vindecat bolile din cele mai vechi timpuri cu plante tămăduitoare. Una dintre cele mai apreciate este ciulinul, care a parcurs secolele cu aceleași virtuți neîntrecute.

Sporește pofta de mâncare

Crește peste tot și pare banal, dar este o comoară de substanțe benefice și un vindecător redutabil. Ciulinul are drept componente principale flavonoide, aminoacizi, uleiuri volatile, silimarină, acid fumaric. Majoritatea compușilor activi sunt concentrați în fructe (semințe), însă întreaga plantă are proprietăți medicinale. De asemenea, ciulinul conține aproape întreaga paletă de vitamine - A, D, E, K, complexul de B-uri - și diferite minerale, precum potasiu, seleniu, mangan, iod, calciu. Din cele mai vechi timpuri, ciulinul a fost utilizat în amestec cu coajă de nucă, rădăcini de pătlagină și rostopască la băi pentru întărirea constituției copiilor și creșterea poftei de mâncare. Ulterior, în secolele al XVIII-lea și al XIX-lea, practicanţii de medicină au folosit seminţele de ciulin pentru a reduce congestia de splină sau de rinichi.

„Medicament” de top împotriva afecțiunilor hepatice

Ciulinul este un adevărat campion pe direcția tratării afecțiunilor ficatului, fiind folosit pe scară largă în cazuri de hepatită, insuficiență hepatică, ciroze, intoxicații. Serii de studii internaționale au pus în evidență calitățile de excepție ale plantei considerate unul dintre cele mai puternice remedii naturale contra afecțiunilor ficatului. Pentru protecţia acestui organ vital, specialiştii recomandă de regulă tratamentul cu capsule de ciulin, câte două, de două ori pe zi. În același timp, planta este eficientă în afecțiuni ale bilei și ale aparatului digestiv (constipație). Frunzele de ciulin au un puternic efect antioxidant, ajutând la scăderea nivelului de colesterol din sânge și stimulând capacitatea de regenerare a celulelor.

Contracarează efectele otrăvirii cu ciuperca deathcap

Tratamentele cu ciulin sunt utilizate pentru capacitatea plantei de a detoxifica organismul. În aceste condiții, ciulinul se remarcă prin blocarea acumulării de toxine, ameliorând stările de epuizare fizică și nervoasă, deficiențele imunitare și accelerând convalescența. De asemenea, planta inhibă creșterea celulelor tumorale la nivelul prostatei și poate reduce efectele secundare ale chimioterapiei. Doza recomandată în mod obișnuit este de 12-15 grame plantă uscată pe zi, sub formă de infuzie. Potrivit unor studii recente, ciulinul are proprietatea de a crește reacțiile de detoxifiere cu până la 35%. Planta este atât de eficientă, încât poate acționa împotriva otrăvirii cu periculoasa ciupercă deathcap dacă este luată până în zece minute de la momentul consumării.

Combate oboseala corzilor vocale

Ciulinul este util și bolnavilor de diabet tip II, datorită proprietății sale de a crește rezistența celulelor la insulină. Totodată, planta este utilizată ca adjuvant în combaterea oboselii corzilor vocale, în degerături, alergii sau angină pectorală. În plus, numeroase studii de laborator au demonstrat că ciulinul poate fi un protector împotriva bolii Alzheimer și, de asemenea, potrivit cercetătorilor estonieni, planta are capacitatea de a contribui la vindecarea mai rapidă a oaselor fracturate.

Infuzia de frunze și flori de ciulin anulează efectele secundare ale medicamentelor luate în exces și nu are contraindicații