Main menu

header

770 8 1de Călin Popa şi Florica Pintea

Cu o bogăție de nutrienți, oregano care crește numai în Creta, de unde și denumirea sa, aduce o savoare de excepție preparatelor culinare și, în același timp, nenumărate beneficii organismului uman.

Eficient contra Salmonellei şi E.coli

Oregano cretan conține vitamina C, fibre, fier și betacaroten. În aceste condiții, condimentul este redutabil pe linia impulsionării sistemului imunitar, a întăririi osaturii și a prevenirii anemiei. De asemenea, prezența acestui condiment în meniul zilnic substituie necesitatea de a adăuga sare în mâncare, ceea ce protejează corpul de instalarea unor afecțiuni cardiovasculare dintre cele mai periculoase, cum sunt ateroscleroza și hipertensiunea. De asemenea, oregano cretan conține substanțe naturale de conservare, ideale în lupta organismului cu agresiunea virusurilor și fungilor. Uleiurile esențiale din oregano cretan, timolul și carvacrolul, alături de acidul ursolic, au dovedit eficiență împotriva unor agenți patogeni dintre cei mai puternici, cum sunt Salmonella Enteritidis sau Escherichia coli.

Potrivit literaturii de specialitate, oregano cretan are proprietăți antioxidante remarcabile, protejând organismul în fața anumitor tipuri de tumori, cum sunt cele de sân, de colon sau de plămâni. În același timp, condimentul se remarcă pentru calitatea de a preveni îmbătrânirea prematură și procesele care generează boli degenerative, cum este Alzheimer, arată un studiu al Departamentului de Ştiinţe Farmaceutice al Universităţii din Atena. În plus, oregano cretan, plantă rară, protejată prin lege și convenții internaționale și care continuă să releve noi și noi proprietăți, susține funcționarea prostatei și acuitatea vederii până la vârste înaintate.

Atenuează simptomele răcelii și gripei

Despre proprietățile curative ale condimentului din Creta s-a știut încă din vremea Greciei Antice, când oregano cretan era prescris pentru vindecarea rănilor și declanșarea menstruației. Astăzi, ceaiurile din această plantă sunt în continuare recomandate împotriva afecțiunilor digestive de tipul ulcerului gastric sau a problemelor de splină. Totodată, oregano cretan are capacitatea de a atenua simptomele răcelii și gripei, diminuând și suferințele provocate de bolile reumatice.

PONT. Uleiul de oregano cretan vindecă, regenerează și curăță în profunzime pielea.