Main menu

header

775 8 3de Călin Popa şi Daniel Alexandrescu

Potrivit tradiției, nucile verzi sunt considerate simbolul vieţii şi al fecundităţii. În planul medicinei tradiționale, aceste roade de excepție sunt renumite pentru beneficiile pe care le aduc organismului.

Reglează nivelul colesterolului

Despre proprietățile miezului de nucă ajunsă la maturitate există o întreagă literatură. Dar aceste fructe sunt redutabile și în stare verde. Conţin o multitudine de substanţe nutritive - calciu, fier, zinc, potasiu şi vitaminele A, B, E şi F. Atât sistemul osos, cât şi inima au nevoie de aceste substanțe. De asemenea, antioxidanţii din nucile verzi reglează nivelul colesterolului în sânge, întăresc vasele sangvine şi implicit au efect benefic asupra tensiunii arteriale, reducând semnificativ riscul de producere a infarctului. Demn de menționat este faptul că în coaja nucilor verzi se află substanțe care acționează ca remedii naturale pentru infecțiile intestinale și alte boli digestive. Pentru a beneficia de proprietățile nucilor verzi, se poate recurge la prepararea unui macerat special: în 300 ml apă se pun cinci linguriţe cu coji de nuci verzi mărunţite, care se lasă aproximativ zece ore. Se strecoară, iar amestecul rămas se fierbe cu 300 ml apă timp de cinci minute. La final, cele două preparate se combină. Se recomandă consumul unui litru din acest amestec.

Combat anemia

Miezul de nucă verde prăjit combate infecţiile urinare, prin certe calități diuretice și dezinfectante. Aceste fructe pot fi folosite şi de persoanele anemice, întrucât sunt adevărate tezaure de nutrienți. Această compoziție unică face din nucile verzi un adjuvant natural prețios în cazuri de stres. Se poate administra o pastă preparată din miezul a zece nuci verzi măcinate şi o lingură cu miere. Ingredientele se amestecă foarte bine, până se omogenizează, apoi se adaugă un pahar cu suc natural de fructe. Acest preparat are un efect energizant, iar rezultatele împotriva stresului nu se vor lăsa așteptate. Pentru un efect de durată, acest tratament se menține timp de patru săptămâni.

Nucile verzi pot fi folosite şi pentru a îndepărta negii, care dispar după zece zile în care sunt masați, de trei ori pe zi, cu coaja acestor fructe

Lichior de nuci verzi

Ingrediente: 20 de nuci verzi, 1 l de alcool, 1,5 litri apă, 400 g zahăr, 2 cuişoare, 2 bucăţi de scorţişoară.

Mod de preparare: se taie felii nucile verzi şi se pun într-o damigeană de trei litri. Peste fructe se toarnă o parte din alcool împreună cu apa, se închide damigeana şi se lasă timp de zece zile, agitând zilnic. Când se prepară lichiorul, nucile macerate se strecoară prin tifon. Între timp, 50 g zahăr se caramelizează, se stinge cu apă şi se pun restul de zahăr, cuişoarele, scorţişoara. Se aduce totul la punctul de fierbere, apoi se strecoară lichidul, se răcește şi se toarnă peste esenţa de nuci, împreună cu restul de alcool rămas. Lichiorul obţinut se pune în sticle şi se consumă după patru săptămâni.