Main menu

header

776 8 1de Călin Popa şi Florica Pintea

Condiment specific zonei mediteraneene, maghiranul-dulce are o aromă delicată, foarte apreciată în bucătăria lumii, precum și o serie de beneficii însemnate pentru sănătate.

Acţionează ca antimicrobian

Planta conține o cantitate apreciabilă de fitonutrienți și vitamine, care contribuie la buna funcționare a organismului. Printre acestea, la loc de frunte se află eugenolul, alfaterpienele sau terpineolul, care, împreună, acționează ca antiinflamatori și antimicrobieni. Condimentul este de folos împotriva sindromului de colon iritabil sau a unor afecțiuni generate de inflamații, cum sunt artrita sau reumatismul. În același timp, maghiranul-dulce are în compoziție vitamina C, un antioxidant de top, care elimină efectele radicalilor liberi, susține sistemul imunitar și accelerează vindecarea.

Protejează în fața degenerării maculare

Maghiranul-dulce aduce organismului o cantitate semnificativă de betacaroten, vitamina A - 100 de grame de condiment furnizează 269% din necesarul organismului - precum și luteină. În aceste condiții, planta este redutabilă pe linia prevenirii îmbătrânirii premature și a combaterii anumitor procese metabolice care generează îmbolnăviri. Vitamina A este esențială pentru o bună acuitate vizuală până la vârste înaintate, iar zeaxantina protejează în fața degenerării maculare. În același timp, uleiul esențial de maghiran-dulce poate fi utilizat cu succes pentru inhibarea unor agenți patogeni dintre cei mai virulenți, date fiind proprietățile sale antibacteriene. Introducerea în dietă a maghiranului-dulce înseamnă și un aport important de vitamina K - 100 de grame de frunze uscate de condiment sunt echivalentul a 518% din necesarul zilnic al organismului. Această substanță este creditată cu capacitatea de a crește densitatea osoasă și, de asemenea, are un rol major, certificat de studii știinţifice, pe direcția prevenirii Alzheimer, întrucât limitează daunele pe care această afecțiune le produce asupra neuronilor. În același timp, consumul de maghiran-dulce sporește oxigenarea organismului, prin prezența în acest condiment a fierului. Iar prin intermediul unor minerale ca potasiul, magneziul, cuprul sau zincul, maghiranul-dulce contribuie la sănătatea sistemului cardiovascular, echilibrând ritmul inimii și scăzând tensiunea arterială.