Main menu

header

778 8 3de Călin Popa şi Adrian Pătrăuceanu

Conținutul mare de fibre, proteine vegetale și substanțe nutritive (vitamine și minerale), precum și numărul redus de calorii fac din linte unul dintre cele mai apreciate alimente și un aliat al sănătății.

Favorizează reglarea tensiunii arteriale

Consumul de linte este creditat cu capacitatea de a proteja sistemul cardiovascular, fiind asociat de experți cu un risc mai mic de boli de inimă. Studiile au arătat că lintea are rol în reducerea colesterolului „rău” și favorizează reglarea tensiunii arteriale, doi factori de risc în bolile cardiovasculare. Mai mult, lintea blochează activitatea enzimei angiotensin-convertază, o substanță care duce la constricția vaselor de sânge și, implicit, la creșterea tensiunii arteriale. De asemenea, prin acidul folic conținut, lintea previne acumularea homocisteinei, substanță legată de afecțiunile cardiace. Un studiu publicat în „The American Journal of Clinical Nutrition” relevă faptul că fibrele din linte ajută la controlul simptomelor diabetului. Totodată, acestea contribuie la detoxifierea organismului și la menținerea unui bun echilibru digestiv. În același timp, potrivit cercetărilor din ultima perioadă, lintea furnizează antioxidanți care au capacitatea de a preveni apariția aterosclerozei, în paralel furnizând protecție în fața efectelor nocive ale radicalilor liberi. În acest fel, consumul de linte previne îmbătrânirea prematură a organismului.

Sporeşte sațietatea!

Potrivit experților în nutriție, fibrele conținute de linte oferă sațietate, ceea ce face din acest aliment alegerea ideală pentru persoanele care vor să scadă în greutate. Vitaminele și mineralele din linte contribuie semnificativ la funcționarea neuronilor și la menținerea în formă bună a sistemului nervos. S-a demonstrat că magneziul, zincul și complexul de B-uri din linte susțin memoria și concentrarea până la vârstele cele mai înaintate, lintea fiind consumată frecvent de unele dintre cele mai longevive popoare.

Prin conținutul mare de acid folic (peste 100% din doza zilnică recomandată), lintea contribuie la prevenirea apariției defectelor la naștere

Curry de linte

Ingrediente: 150 g orez basmatic, 1 lingură cu unt, 3 linguri cu ulei de cocos, 1 linguriță cu chimen, 1 linguriță cu coriandru, 1 linguriță cu pudră de turmeric, 1 linguriță cu boia iute, 3 căței de usturoi, 1 linguriță cu ghimbir dat pe răzătoare, 3 cepe medii tăiate bucăți, 200 g legume tocate (ardei gras, morcov, varză sau broccoli), 250 g linte fiartă și rece, 200 ml lapte de cocos, 100 g mazăre, 2 linguri cu suc proaspăt de lime, sare, piper, 1/2 arpagic tocat mărunt (pentru decor).

Mod de preparare: se pun într-o oală încăpătoare orezul, apa (500 ml) și untul și se lasă la gătit pentru 45 de minute. Separat, se așază pe foc, într-o tigaie adâncă, două linguri cu ulei de cocos, pudra de turmeric, chimenul, coriandrul și boiaua. Se mențin pe flacără cinci minute, amestecând continuu. Se adaugă usturoiul, ghimbirul și ceapa și se mai lasă la foc pentru trei minute. Se pune lintea și se amestecă, apoi se dă tigaia deoparte. După ce s-a răcorit câteva minute, amestecul este completat cu laptele de cocos, sucul de lime, sarea, piperul și restul de legume (ardei gras, morcov, varză sau broccoli). Se lasă pe foc mediu pentru 20 de minute, iar la final se combină cu orezul gătit la început. Se poate decora cu arpagic.