Main menu

header

779 9 1de Călin Popa şi Florica Pintea

Plantă medicinală binecunoscută în zonele din care provine - America de Sud și Caraibe - damiana este un aliat al sănătății, fiind utilizată pe scară largă în medicina alternativă, încă de pe vremea civilizației antice maya, împotriva unor afecțiuni dintre cele mai diverse.

Scade pofta de mâncare

Una dintre direcțiile remarcabile de acțiune ale damianei este combaterea depresiei, deopotrivă în cazul adulților și copiilor. Potrivit literaturii de specialitate, planta asigură, prin compușii săi, o constanță a stării mentale de bine, fiind astfel de folos împotriva anxietății. De asemenea, damiana s-a dovedit de un real folos pentru suprimarea apetitului, fiind astfel de ajutor în eforturile de scădere în greutate, întrucât stimulează metabolismul și crește potențialul de ardere a grăsimilor. Potrivit revistei „Apetite”, planta, administrată cu 15 minute înainte de masă, acționează prin scăderea cantității de hrană consumată și generează micșorarea aportului caloric.

Contribuie la echilibrarea hormonală

În medicina alternativă, damiana este utilizată pentru efectele benefice în cazuri de astm, migrene și dezechilibre menstruale. Potrivit unor studii internaționale, planta este de folos pentru revigorarea sexualității - și a femeilor, și a bărbaților - stând la baza unor suplimente dedicate acestui scop. În plus, planta contribuie și la echilibrarea hormonală, cercetătorii notând avantajul că planta nu are impact asupra nivelului de estrogen. Damiana poate fi administrată la recomandarea unui specialist și se găsește în magazinele cu profil naturist sub formă de capsule, suplimente, extract lichid sau frunze uscate, din care se poate prepara ceai prin infuzarea unei lingurițe cu plantă la o cană cu apă clocotită timp de zece minute.

Vă scapă de constipație

Grație unor compuși cu acțiune antivirală și antibacteriană, damiana este de ajutor pentru consolidarea sistemului imunitar. Prin prezența în compoziția plantei a betacarotenului, damiana combate efectele degenerării maculare, susținând vederea nocturnă. Specialiștii recomandă produsele pe bază de plantă și împotriva infecțiilor urinare, precum și pentru efectele benefice asupra sistemului digestiv, la acest nivel protejând de ulcer și prevenind constipația, întrucât acționează ca un laxativ ușor.

Atenție! Administrarea damianei se face strict în dozele recomandate, întrucât planta poate genera efecte secundare grave, inclusiv convulsii