Main menu

header

779 7 1de Carmen Ciripoiu şi Sorin Dumitrescu

Vedeta primăverii, ciuboțica-cucului rămâne una dintre cele mai iubite plante ale acestui anotimp. Și asta pentru că florile sale de culoarea soarelui ascund multe secrete…

Întăreşte imunitatea

În această perioadă în care guturaiul, gripa și tusea, fie iritativă, fie uscată își fac apariția, ciuboțica-cucului vă vine urgent în ajutor. Se recomandă o lingură cu sirop de rădăcini de plantă, în doze succesive, preparatul având rolul de a crește imunitatea și de a dezinfecta căile respiratorii. Modul de obținere al siropului este următorul: tăiați mărunt o mână, două cu rădăcină proaspătă de ciuboțica-cucului și puneți într-un borcan de sticlă, având grijă să umpleți trei sferturi. Peste plantă se adaugă două linguri cu miere și se lasă la macerat timp de patru săptămâni. Se strecoară și se consumă. Ca efect depurativ al organismului, se consumă trei lingurițe cu sirop pe zi. Cura durează două săptămâni. Tot siropul este un remediu excelent în convalescența după gripă și pneumonie. În acest caz, se consumă cu un sfert de oră înainte de masă una-două linguri cu sirop cu puțină apă.

Alungă stările de nervozitate

În perioadele în care vă confruntați cu stări de nervozitate și insomnie, administrați o linguriță cu pulbere de flori de ciuboțica-cucului. Pentru efect maxim, adăugați și o linguriță cu pulbere de sunătoare. O veche rețetă pe bază de ciuboțica-cucului ține răceala departe. Încă de la primele simptome, puneți o jumătate de lingură cu flori de ciuboțica-cucului și o lingură cu soc în 500 ml apă clocotită. Lăsați o jumătate de oră, filtrați și îndulciți cu miere. Consumați ceaiul cât mai fierbinte pentru a reuși să transpirați și astfel să eliminați toxinele. Se administrează patru-cinci căni cu acest ceai pe parcursul unei zile.

Dizolvă pietrele de la vezica biliară

779 7 2Pentru a elimina pietrele de la vezica biliară, dar și pentru a ajuta în afecțiunile gastro-intestinale și în scăderea colesterolului din sânge este deosebit de benefică infuzia din flori de ciuboțica-cucului. Modul de preparare este următorul: la 250 ml apă fierbinte se adaugă o linguriță cu plantă, se lasă la infuzat trei minute, se strecoară și se îndulcește cu puțină miere și se consumă. De asemenea, această plantă este eficientă în ameliorarea simptomelor în cazuri de tuberculoză. Luați două mâini cu flori proaspete și amestecați cu miere polifloră sau de salcâm. Consumați două lingurițe la o cană cu ceai, preparat din aceeași plantă.

Tratamentul cu această plantă este contraindicat bolnavilor care folosesc medicamente anticoagulante, femeilor însărcinate şi persoanelor alergice la aspirină. Folosit în exces, ceaiul de ciuboţica-cucului poate produce iritaţii ale tubului digestiv şi vomă

Ten de porţelan

Pentru a avea un ten de porțelan, luați doi-trei pumni cu frunze și flori de plantă și două linguri cu osânză de porc. Puneți untura pe foc într-un vas mic și lăsați să se topească. Când constatați că începe să fumege, puneți florile și frunzele de ciuboțica-cucului, pe care anterior le-ați tăiat foarte mărunt. Lăsați pe foc până se înmoaie, apoi puneți deoparte. Lăsați să se răcească până a doua zi. Încălziți din nou compoziţia pe baie de aburi, apoi strecurați şi depozitați într-un borcan mic de sticlă. Se aplică seara, pe faţa bine curățată înainte.