Main menu

header

783 8 1de Carmen Ciripoiu şi Carmen Bădulescu

Cunoscute popular și ca bănuți sau bumbișori, părăluțele fac parte din categoria plantelor extrem de rezistente în fața naturii, care reușesc să supraviețuiască și iarna, în timp ce primăvara floricele mărunte umplu sufletele de frumos. Folosite mult timp ca plante decorative, părăluțele au demonstrat că sunt mai mult decât atât, întrucât petalele lor frumos colorate în roz sau roșu închis sunt un leac prețios pentru bronșite, dar și pentru inflamațiile gâtului.

Mestecați frunze pentru a trata gingivita

Specialiștii recomandă ca primăvara persoanele care suferă de ascită (lichid în cavitatea peritoneală), bronșită, boli hepatice și renale să facă o cură cu suc proaspăt stors din părțile aeriene ale plantei, imediat ce a fost culeasă. Remediul este, totodată, bun pentru a activa metabolismul, îmbunătățește digestia și elimină gazele intestinale. Dacă sucul vi se pare prea puternic, preparați o extracție apoasă, zdrobind frunzele, pe care le țineți timp de două-trei ore într-un vas cu apă cât să le acopere. Stoarceți frunzele și aruncați-le, iar apa rămasă o consumați fracționată în trei porții. Același efect îl puteți obține dacă veți consuma de trei ori pe zi o salată din frunze de părăluțe, combinate cu ulei și zeamă de lămâie. În cazul în care aveți gingivită sau abcese la rădăcina dinților, vă este de folos să mestecați frunze proaspete de părăluțe. Dacă suferiți de reumatism puteți folosi un unguent pe bază de părăluțe. Mod de preparare: luați 100 g untură de porc și amestecați cu 50 g plantă măcinată cât mai fin. Puneți la fiert pentru trei ore pe baie de apă, strecurați cât este caldă, apoi depozitați în cutiuțe mici. În cremă se poate pune 10 g propolis brut, caz în care se topește din nou, se amestecă, se lasă la răcit și se pune în cutiuțe, apoi la loc rece.

Stimulează capacitatea de filtrare a rinichilor

Tot părăluțele sunt la mare căutare în insuficiența renală cronică, întrucât stimulează capacitatea de filtrare a rinichilor. În acest sens, se recomandă să faceți o cură de două săptămâni cu infuzie combinată de părăluțe, din care se vor consuma trei căni pe zi. Atenție! Preparatul se consumă dimineața, la prânz și seara, la temperatura camerei. Pentru un gust mai bun, puteți îndulci cu o linguriță cu miere. Modul de preparare al infuziei combinate este următorul: puneți la înmuiat într-un litru de apă rece pentru cinci minute două lingurițe cu flori proaspete, tocate cât mai mărunt. Filtrați și lăsați lichidul deoparte. Luați din nou florile și opăriți cu o jumătate de litru de apă clocotită. Lăsați vasul acoperit până ce lichidul se răcește. În final, filtrați și combinați cele două extracte. O problemă cu care se confruntă multe persoane în ultima perioadă este litiaza renală cu urați. În acest caz, puteți administra infuzie de părăluțe, în care se adaugă o linguriță cu muguri sau frunze proaspete de mesteacăn. Tratamentul durează trei săptămâni, perioadă în care se consumă un litru și jumătate de infuzie pe zi, pe stomacul gol, dimineața și seara. Modul de preparare al ceaiului de părăluțe este următorul: o linguriță cu plantă se pune în 300 ml apă clocotită, se lasă zece minute, se filtrează și se consumă.

Salata alungă  migrenele

Persoanele care au pete pe piele au un ajutor de nădejde în părăluțe. În acest scop, puteți face o cură de trei săptămâni cu infuzie de păpădie. Preparatul are un puternic efect drenor, stimulând nu doar activitatea ficatului, cât și pe cea a rinichilor. Consumați un litru pe zi, dar în același timp trebuie să aveți grijă și la dietă. Astfel, se recomandă să optați pentru un regim alimentar bazat preponderent pe fructe și legume crude, din care să nu lipsească salata de păpădie, frunzele de țelină, ridichile de lună, usturoiul verde și ceapa verde. Totodată, salata de părăluțe reușește să stopeze migrenele, dar și simptomele deloc plăcute care le însoțesc. În plus, salata de părăluțe este de folos și persoanelor care au dureri de cap ca urmare a problemelor renale și biliare, dar și celor unde acestea apar pe fond de stres. Tratamentul durează două săptămâni. În caz de intoxicații, se consumă un litru de ceai de părăluțe pe zi, dimineața și seara.

Tinctura oprește cu succes hemoragiile

783 8 2Tot părăluțele pot face minuni în caz de inflamații oculare. Se recomandă spălături locale cu tifon steril îmbibat în infuzie de părăluțe. Modul de preparare este următorul: un pumn cu flori se lasă un sfert de oră într-o cană cu apă clocotită, apoi se strecoară. La rândul său, decoctul este de folos la cicatrizarea rănilor. Luați două linguri cu plantă tăiată cât mai mărunt și puneți la fiert pentru câteva minute în 300 ml apă, apoi strecurați. Cu această poțiune se tamponează zonele afectate de două ori pe zi, dimineața și seara. Un rol important în stoparea hemoragiilor uterine îl are tinctura de părăluțe. Modul de preparare este următorul: o mână cu flori bine măcinate se pun într-o sticlă cu capac și se adaugă 300 ml alcool. Se lasă timp de 15 zile, perioadă în care se agită preparatul de câteva ori pe zi. Ulterior, se strecoară și se depozitează în sticle închise la culoare. Se păstrează la rece. Se administrează cinci-zece picături într-o cantitate mică de apă, de trei-patru ori pe zi. Tinctura este utilă și în caz de comoții cerebrale, constipație, edeme inflamate, digestie lentă, furuncule, gaze intestinale, hepatite. Atenție! Preparatele pe bază de părăluțe se folosesc sub stricta supraveghere a specialistului.

Planta se recoltează în mai-iunie, se lasă să se usuce la umbră, apoi se depozitează în pungi de hârtie sau săculeți de pânză. Florile mărunțite la râșnița de cafea se pun în borcane închise ermetic și se păstrează la frigider

Măştile cu argilă scot impurităţile de pe obraz

Doamnele care vor să aibă tenul proaspăt și curat pot folosi în această perioadă o mască pe bază de părăluțe. Puneți o lingură cu flori uscate sau proaspete de părăluţe într-o cană și turnaţi peste ele 100 ml apă clocotită. Lăsați timp de o jumătate de oră, apoi strecuraţi. Lichidul obținut se amestecă bine cu o lingură cu argilă verde şi o linguriţă cu miere. În final, întindeți produsul pe pielea bine curăţată. Lăsați să acționeze un sfert de oră și clătiți fața cu apă călduță.