Main menu

header

784 8 3de Călin Popa şi Carmen Bădulescu

Turmericul este renumit în lumea medicinei naturiste pentru proprietăți antiinflamatorii de excepție, dar un studiu de dată recentă adaugă la lunga listă de beneficii pe care acest condiment le aduce organismului cu capacitatea de a lupta cu Alzheimer.

Acțiune sporită cu 117%!

O cercetare derulată recent în cadrul Universității Australiei de Sud a pus în evidență o modalitate inovatoare de administrare a turmericului în organism, dat fiind faptul că absorbția acestui condiment este de regulă un proces mai complicat. Mai precis, turmericul sub formă de nanoparticule poate ajunge rapid în organism, cu toate avantajele pe care experții le-au evidențiat deja în dreptul acestui condiment de excepție, notează sciencedaily.com. Echipa australiană a anunțat o formulă de administrare a turmericului care îi sporește acțiunea cu 117%.

Se opune răspândirii herpesului genital

Pornind de la rezultatele testelor pe animale de laborator, care au evidențiat faptul că turmericul poate face Alzheimer reversibil, specialiștii au început procesul de elaborare a unui tratament cât mai ușor de administrat. „Noua formulă promite să devină o soluție viabilă împotriva acestei boli degenerative, întrucât condimentul suprimă stresul oxidativ și inflamațiile asociate bolii, precum și acumularea de placă în creierul pacienților cu Alzheimer”, punctează neurologul Xin-Fu Zhou. De altfel, rezultatele promițătoare ale livrării turmericului sub formă de nanoparticule a dat rezultate foarte bune împotriva răspândirii herpesului genital, anunță experții australieni.

Ameliorează simptomele astmului

La recomandarea medicului, turmericul şi extractul său pot fi folosite ca suplimente împotriva răcelilor sau gripei, pentru tratarea unor dezechilibre digestive și chiar ameliorarea sindromului colonului iritabil. Potrivit rezultatelor studiilor internaționale, curcuma are capacitatea de a regal nivelul de zahăr din sânge, consumul acestui condiment ameliorând diabetul sau chiar prevenind dezvoltarea bolii. În același timp, administrarea curcumei ajută la eliberarea căilor respiratorii, ceea ce poate ameliora simptomele astmului bronşic. La nivel extern, datorită proprietăţilor antioxidante şi antiinflamatorii, turmericul poate fi folosit pentru tratarea diverselor afecţiuni ale pielii, dacă este folosit sub formă de cremă, mască, lapte sau ceai. Un studiu recent arată că afecţiunile asupra cărora curcuma acţionează eficient sunt în principal acneea, eczema şi psoriazisul. Turmericul poate înlesni vindecarea tăieturilor, rănilor şi leziunilor.

Prin proprietăţile antihistaminice ale curcumei, suplimentele cu turmeric pot fi benefice în ameliorarea alergiilor

Blochează acţiunea radicalilor liberi

Potrivit specialiştilor, curcuma conţinută de turmenic este eficientă în ameliorarea unei arii largi de afecţiuni. Pe lângă proprietatea sa antiinflamatoare, curcuma are şi proprietăţi antioxidante dovedite. Poluarea, radiaţiile, fumatul sau pesticidele facilitează apariţia radicalilor liberi, care pot grăbi îmbătrânirea şi cauzează boli autoimune sau cardiovasculare. Compoziţia chimică a curcumei ajută la blocarea acţiunii radicalilor liberi, în acelaşi timp stimulând enzimele responsabile pentru combaterea acestora.