Main menu

header

784 7 1de Călin Popa şi Alexandru Filcu

Considerat în Asia un „rege al plantelor vindecătoare”, tulsi este folosit de peste 5.000 de ani în medicina alternativă pentru menţinerea stării de sănătate și vindecarea anumitor afecțiuni.

Are proprietăţi antiîmbătrânire

Potrivit unor cercetări riguroase, tulsi este clasificat drept o plantă adaptogenă, ceea îl face din pornire un remediu cu veleități foarte extinse. Din această perspectivă, planta combate stresul emoţional şi ambiental, ajută corpul să se adapteze la factorii nocivi externi şi menţine în echilibru sistemele organismului. Prin scăderea nivelului hormonului stresului, cum este denumit cortizolul, tulsi influenţează benefic capacitatea de a învăţa, memoria, funcţia imunitară, densitatea osoasă. Faptul că este un reprezentant al familiei adaptogenelor face din tulsi un aliat care ajută corpul să reacționeze sau să se recupereze atât pe termen scurt, cât și pe termen lung, sporind performanțele mentale și scăzând nivelul depresiei și al anxietății. În același timp, planta are certe proprietăți antiîmbătrânire dinspre interior spre exterior, sporind vitalitatea şi rezistența corpului fără să conţină cafeină. Toate aceste acțiuni pozitive se datorează existenței în tulsi a unui tezaur de antioxidanți, care susțin sănătatea inimii, a pielii și a celulelor. De altfel, în medicina ayurvedică se consideră că tulsi favorizează purificarea organismului în ansamblul său.

Contribuie la oprirea metastazelor

După certificarea prin studii a proprietăților acestei plante menționate documentar pentru prima dată în urmă cu 3.000 de ani, în prezent tulsi este administrat mai ales ca suplimente sau sub formă de ceai, preparat din o linguriță cu plantă la o cană cu apă fierbinte, infuzat zece minute și consumat o repriză pe zi. Potrivit literaturii de specialitate, planta posedă proprietăţi antiinflamatorii şi de stimulare imunitară remarcabile, care combat febra, durerea şi protejează organe vitale. Ca urmare, persoanele care consumă în mod regulat tulsi sunt mai puţin predispuse să dezvolte celule canceroase. Fitochimicalele din plantă previn tumorile de plămâni, piele, ficat sau orale, ce apar din cauza excesului de toxine, deoarece măresc activitatea antioxidantă, influenţează pozitiv manifestarea genelor sănătoase, induc moartea celulelor canceroase, contribuind la oprirea metastazei și, în paralel, protejând organismul pe parcursul tratamentelor anticancer cele mai agresive.

Uleiul esențial de tulsi este utilizat cu rezultate excelente împotriva acneei

Împiedică distrugerea ADN

Tulsi a devenit renumit în toată lumea pentru capacitatea de a reduce riscul instalării bolilor care apar ca urmare a expunerii la radiații puternice. Extractele din plantă protejează selectiv ţesuturile normale și previn şi distrugerea ADN. De asemenea, tulsi a fost evaluat și din perspectiva uneia dintre cele mai periculoase boli ale epocii moderne: diabetul. Astfel, încă din urmă cu două decenii s-a constatat, în India, faptul că planta poate controla glucoza din sânge, ținând diabetul sub control și, mai mult, în condițiile unei diete riguroase, să contribuie la recuperarea totală a pacientu- lui. Aceste rezultate au fost confirmate ulterior, rezistând testului timpului. Nu în ultimul rând, experții notează în dreptul tulsi inducerea unei stări de calm care asigură un somn odihnitor, un efect neuroprotector și refacerea rapidă a echilibrului hormonal.