Main menu

header

785 8 1de Călin Popa şi Florica Pintea

Minune a lumii naturale, propolis, substanța preparată de albine din rășina culeasă de pe mugurii şi ramurile tinere, la care adaugă ceară și secreții proprii, se află în topul vindecătorilor naturali de mii de ani.

Stimulează formarea de anticorpi!

În natură, propolis este o substanță destinată să protejeze albinele prin acțiunea sa antimicotică, bactericidă și bacteriostatică. De aici până la cercetarea produsului în beneficiul omului a fost doar o chestiune de timp, propolis intrând rapid în topul listei celor mai redutabili vindecători naturali. Proprietățile terapeutice ale substanței sunt cunoscute încă din Antichitate, papirusurile egiptene confirmând faptul că propolis era utilizat drept medicament antimicrobian, fiind folosit deseori pentru tratarea plăgilor sau vindecarea afecțiunilor digestive și respiratorii. Azi, produsul este cunoscut și apreciat ca fiind unul dintre cele mai puternice antibiotice oferite de natură, eficiența sa fiind demonstrată în tratarea a cel puţin 200 de afecţiuni. Propolis este un excelent antiviral, antiinflamator, stimulează formarea de anticorpi, fiind benefic pentru întărirea sistemului imunitar.

Are acţiune antioxidantă şi mucolitică

Calitățile deosebite ale propolisului sunt date, în principal, de conţinutul său bogat în flavonoide, compuşi din familia polifenolilor care dau colorit plantelor și au puternice proprietăţi antioxidante. La nivel intern, substanța are o puternică acțiune antimicrobiană, analgezică, antiinflamatoare, anestezică, cicatrizantă, imunostimulentă, antioxidantă și mucolitică. În aceste condiții, substanța este eficientă prin tradiție în tratarea febrei, răcelii și gripei, virozelor respiratorii, tusei, bronșitei, pneumoniei, faringitei, sinuzitei. De asemenea, propolis este renumit pentru acțiunea asupra afecțiunilor digestive și hepatice, fiind de ajutor în cazuri de gastrită, ulcer de stomac, colită, enterocolită, paraziți intestinali. Se administrează sub formă de tinctură, în fiecare dimineață, pe stomacul gol, câte 30 de picături pe o felie de pâine.

Atenţie: supradozarea declanşează reacţii alergice la cei sensibili la albine!

Potrivit literaturii de specialitate, propolis a fost creditat de rezultatele unor studii cu capacitatea de a trata, ca terapie complementară, anumite forme de cancer. Acest efect se datorează abilității substanței de a împiedica înmulţirea celulelor canceroase, precum și de a reduce probabilitatea ca celulele normale să se transforme în unele tumorale. Totodată, cercetările au confirmat capacitatea substanței de a acționa benefic asupra afecțiunilor cu bază inflamatoare, cum sunt migrenele, reumatismul sau afecțiunile musculare, precum și asupra tensiunii arteriale, pe care o echilibrează, și a simptomelor asociate menopauzei. Se poate administra sub formă de tinctură, care se poate achiziționa din magazinele cu profil naturist sau se poate prepara acasă, astfel: se pun 50 g propolis brut, ținut la frigider 24 de ore în avans, dat pe răzătoare, în 250 ml alcool dublu rafinat, cu o concentrație între 70 de grade și 96 de grade, într-un recipient închis la culoare. Amestecul se lasă la macerat într-un loc ferit de lumină, timp de 14 zile, agitându-se de mai multe ori pe zi. La finalul perioadei de macerare, se lasă sticla la frigider 12 ore, apoi se filtrează compoziția printr-un tifon, pentru a se îndepărta impuritățile. În general, tinctura de propolis este un tratament sigur și benefic, atât timp cât este administrat în dozele recomandate, întrucât supradozarea poate provoca reacții alergice la persoanele sensibile la albine produsele de origine apicolă.

Util în infecţiile urinare

Studii numeroase atestă faptul că propolis distruge zeci de bacterii, specii de ciuperci parazite și alte tipuri de virusuri (incluzând şi varietăţile lor), cercetătorii din toată lumea descoperind noi și noi proprietăţi şi indicaţii pentru acest uimitor produs natural. Pe această direcție se poate remarca efectul administrării de propolis asupra infecțiilor reno-urinare. În plus, spre deosebire de medicamentele de sinteză, propolis acționează eficient împotriva bacteriilor dăunătoare fără a le distruge pe cele bune. De asemenea, substanța nu provoacă efecte secundare, stimulând buna funcționare a organismului în general. Datorită compoziției sale foarte complexe, propolis ajută la absorbția nutrienților în organism, fiind eficient în menținerea unui sistem imunitar sănătos.

Face suportabilă parodontoza

La nivel extern, substanța are o puternică acțiune analgezică, antiinflamatoare, antimicrobiană, anestezică și cicatrizantă. Efectele protectoare, dezinfectante şi antiinflamatoare ale propolis fac ca acest produs apicol să fie utilizat cu succes pentru tratarea aftelor, gingivitei, abceselor dentare, parodontozei sau pentru calmarea durerilor gingivale și de dinți. Clătirea cu tinctură de propolis pe post de apă de gură, de cinci ori pe zi, timp de o săptămână, accelerează vindecarea și reduce inflamațiile după intervențiile chirurgicale la nivelul gurii. În plus, datorită proprietăților antibacteriene, propolis dezinfectează zona bucală, împiedică formarea plăcii bacteriene, protejând astfel împotriva cariilor. Pentru ameliorarea efectelor parodontozei, se recomandă să mestecați dimineața, pe stomacul gol, o boabă de propolis de mărimea unei boabe de orez sau să amestecați 40 de picături de tinctură de propolis în 50-100 ml de apă, apoi să clătiți bine cavitatea bucală, timp de cinci minute, după care înghițiți. Cu același amestec se pot tampona și gingiile.

Balsam contra arsurilor

Propolis conține antibiotice vegetale și o serie de elemente chimice de care organismul uman are nevoie pentru a se menține sănătos: flavonoide, glucide, vitamine (A, C, E, PP şi componente ale complexului B), oligoelemente (sodiu, potasiu, magneziu, calciu, aluminiu, zinc, fier, crom, mangan, cupru etc.), aminoacizi, polen, ceară, răşini şi balsamuri, uleiuri volatile. Ca urmare, substanța poate fi administrată împotriva eczemelor infecțioase, ulcerațiilor herpesului, micozelor, rănilor deschise și arsurilor. Se recomandă aplicarea tincturii de propolis pe locul afectat, de două-trei ori pe zi. În cazul arsurilor, propolis are efect dezinfectant, reparator și anestezic, fiind recomandat să se aplice extern pe suprafața lezată, studiile de specialitate reliefând faptul că produsul apicol poate fi la fel de eficace ca un medicament în tratarea arsurilor de gradul II. În plus, substanța este mai calmantă decât tratamentele convenționale în tratarea arsurilor minore.

Propolisul ameliorează simptomele menopauzei

Administrarea de propolis ajută la restabilirea parțială a circulației cerebrale în cazul accidentului vascular

Previne otita

Efectele antibacteriene ale propolisului au fost dovedite în diferite studii care au arătat capacitatea substanței de a preveni infecțiile urechii medii. Într-un studiu de caz realizat pe un grup de 122 de copii cu vârste cuprinse între 1 și 5 ani, s-a demonstrat că administrarea de propolis împreună cu zinc poate reduce semnificativ riscul apariției unui nou episod de otită. De asemenea, se poate înmuia un tampon în tinctură de propolis, care se poate introduce încet, cu grijă, în ureche, fără să se ajungă direct pe timpan. Totodată, administrată extern, local, tinctura de propolis are efecte benefice asupra dermatitei, acneei, negilor și altor afecțiuni ale pielii.