Main menu

header

785 7 1de Carmen Ciripoiu şi Gabriela Comşa

Cunoscut de peste 3.000 de ani, frumosul mac a fost folosit de romani pentru a vindeca sufletul îndrăgostit, dar și de vechii greci pentru fertilitate și putere. Iată care sunt câteva dintre proprietățile sale curative.

Tinctura alungă greaţa şi nesuferitele dureri de cap

Însoțite frecvent de greață, uneori vărsături și sensibilitate la lumină și sunete, migrenele pot dura de la câteva ore la câteva zile, iar durerea este uneori atât de severă încât afectează rutina zilnică. Când treceți printr-un asemenea episod, apelați la ajutorul tincturii de mac, administrând 15 picături, de două ori pe zi, înainte cu 30 de minute de masă. Pentru efect maximum, tratamentul se face două săptămâni. Modul de preparare al tincturii de mac este următorul: puneți 10 g petale de mac în 500 ml alcool și lăsați la macerat 14 zile, la loc rece și întunecos. Aveți grijă să agitați produsul de câteva ori pe zi. La final, filtrați și depozitați în sticle închise la culoare.

Infuzia luptă cu insomniile

Dacă vă confruntați cu nopți albe, vă scoate din impas infuzia de mac. Puneți o linguriță cu petale uscate de mac la o cană cu apă clocotită, lăsați câteva minute, strecurați și consumați. Leacul este de folos și pentru bronșita acută, laringita acută, angina pectorală sau gripă. Și tot împotriva insomniilor, mestecați seara, înainte de culcare, o linguriță cu semințe de mac. De asemenea, acestea au efecte emoliente și calmante și în cazul tusei, fiind indicate pentru a proteja căile respiratorii și a ameliora durerile în piept. Umpleți un pahar cu lapte călduț și adăugați o linguriță cu semințe de mac. Amestecați și consumați licoarea, de preferat în partea a doua a zilei. Cura se urmează timp de două săptămâni.

Uleiul stopează apariția osteoporozei

Specialiștii afirmă că durerile de spate provocate de schimbările care au loc la nivelul vertebrelor pot fi primul semn că osteoporoza se instalează. Sigur că pierderea osoasă este o parte naturală a procesului de îmbătrânire, însă îi puteți face față folosind următorul tratament cu mac. Într-o cană cu apă fierbinte se adaugă 10 g semințe de mac și o linguriță cu miere de albine. Se lasă la răcit, se strecoară și se consumă o lingură cu produs de două-trei ori pe zi, la 15-20 de minute după mesele principale, timp de cel mult 14 zile. Uleiul obținut din semințele de mac, bogat în acizi grași Omega 6 previne atât apariția osteoporozei, cât și a bolilor cardiovasculare. În acest sens, se recomandă consumul unei lingurițe cu ulei din semințe de mac de două ori pe zi.

Remediile pe bază de mac se folosesc doar sub îndrumarea unor specialiști, întrucât planta conține morfină, codeină și papaverină, care pot fi toxice

Excelent exfoliant pentru ten

Grație vitaminei E conținute, uleiul din semințe de mac hidratează și regenerează tenul, calmează pielea iritată, are efect antioxidant și încetinește procesul de îmbătrânire. Un excelent exfoliant pentru ten se prepară astfel: puneți o linguriță cu pulbere de semințe de mac într-un recipient și adăugați apă, lapte sau ceai de lavandă sau mușețel. Amestecați bine până obțineți o pastă și aplicați pe față. Masați ușor ca să nu iritați tenul și aveți grijă la zona ochilor. Clătiți cu apă din abundență și veți constata cât de netedă și frumoasă a devenit pielea dumneavoastră.