Main menu

header

787 8 1de Călin Popa şi Daniel Alexandrescu

Muguri cu un gust deosebit, caperele sunt omniprezente în bucătăria mediteraneană, considerată cea mai sănătoasă din lume. Murate, picante, aromate, caperele îmbogățesc numeroase meniuri și, în același timp, furnizează organismului substanțe prețioase.

Consolidează vasele capilare

Gustul astringent al caperelor poate transforma un preparat într-un meniu de excepție. Acești muguri, care se consumă numai murați, sunt foarte săraci în calorii și grăsimi, furnizând, în schimb, organismului sodiu, fitonutrienți, antioxidanţi şi vitamine. Caperele reprezintă una dintre cele mai bune surse de bioflavonoide cu puternică acţiune antioxidantă. În aceste condiții, caperele sunt de folos pentru buna funcționare a sistemului circulator, consolidând vasele capilare. Totodată, acești muguri picanți au proprietăți antibacteriene, analgezice şi antiinflamatoare.

Combat balonarea şi gazele

Caperele și-au căpătat renumele de aliați în lupta cu simptomele afecțiunilor respiratorii, întrucât au capacitatea de a decongestiona gâtul și nasul. În același timp, prin aportul masiv de vitamine - C, A, K, B - mugurii aromați pot stimula metabolismul. Acest aspect este important deopotrivă din perspectiva producerii unui plus de energie, precum și pe direcția scăderii în greutate, întrucât caperele pot contribui la accelerarea arderii grăsimii. În plus, potrivit rezultatelor unor cercetări internaționale, caperele pot fi folosite în tratarea reumatismului și pentru menţinerea unui nivel optim al zahărului din sânge. Foarte bogate în fibre, caperele contribuie la atenuarea manifestărilor dezechilibrelor digestive, contribuind, prin consumul constant, la eliminarea toxinelor din organism. De asemenea, mugurii murați combat constipația, balonarea și gazele intestinale. În plus, introducerea caperelor în dietă are efecte și extern, acțiunea antioxidantă a acestor muguri încetinind îmbătrânirea pielii și tratând cu succes, dinspre interior, afecțiuni neplăcute, cum sunt acneea, iritațiile, roșeața, punctele negre.

„Mugurii-minune” îmbunătățesc vederea

Conținutul mare de substanțe benefice al caperelor face din acești muguri aliați importanți ai organismului în fața unor boli grave. Astfel, antioxidanții care se găsesc în capere previn apariția bolilor canceroase și combat acțiunea radicalilor liberi, care pot produce daune majore organismului. De asemenea, consumul acestui condiment îmbunătățește vederea, ajută la întărirea oaselor și a dinților, protejând corpul în fața afecțiunilor cardiovasculare.

Datorită conținutului semnificativ de vitamina B şi fier, consumul de capere susține creșterea părului

Paste cu feta şi capere

787 8 2Ingrediente: 300 g de paste, 1 conservă cu roşii decojite, 3 linguri cu bulion, 1 roşie proaspătă, 1 ceapă, 3 căţei de usturoi, 200 g brânză feta, 100 g capere, busuioc, oregano, sare, piper, câteva măsline (opţional).

Mod de preparare: se căleşte bine ceapa mărunţită, în ulei de măsline sau presat la rece. Se adaugă şi usturoiul tocat, roşia tăiată cuburi, roşiile din conservă, bulionul şi se lasă la fiert până dă un clocot. Apoi se pun caperele şi brânza feta mărunţită, se presară condimentele, se sărează, se piperează și se amestecă cu pastele fierte dinainte „al dente”. La servire se ornează cu câteva frunze de pătrunjel.