Main menu

header

789 8 1de Carmen Ciripoiu şi Alexandru Filcu

Plantă magică și medicinală de referință atât în Europa, cât și în Asia, cu o tradiție de peste 4.000 de ani, valeriana și-a câștigat reputația în vindecarea tulburărilor emoționale, dar și a bolilor fizice asociate acestora. Dar beneficiile sale nu se opresc aici.

Combate crampele musculare chinuitoare

Stresul prelungit v-a cauzat gastrită? Infuzia combinată de valeriană este cel mai bun remediu, întrucât induce calm, mulțumire și relaxare. Trei-patru linguri rase cu rădăcină de valeriană mărunțită se pun la macerat în jumătate de litru de apă timp de opt ore și se filtrează. Preparatul se pune deoparte, iar planta rămasă se fierbe în jumătate de litru de apă timp de cinci minute. Se lasă la răcit și se filtrează. În final, se amestecă cele două extracte. Se consumă o cană pe zi, timp de 12 zile. În cazul în care aveți crampe musculare dureroase, beți două căni pe zi cu infuzie combinată de valeriană, în cure de maximum trei luni. Și tot două căni cu infuzie combinată pe zi înlătură spasmele gastrointestinale. Cura durază între trei şi șapte zile.

Tinctura înlătură simptomele premenstruale

Pentru a alunga stările de iritare, durerile de sâni sau cele din zona ovarelor, binecunoscutele simptome premenstruale, administrați două-trei lingurițe pe zi cu tinctură de valeriană. Tratamentul începe cu cinci zile înaintea menstruaţiei şi se prelungeşte până a doua zi a ciclului menstrual. Împotriva sindromului anxios-depresiv, se recomandă o cură de 15 zile pe lună cu pulbere de valeriană. Se administrează o jumătate de linguriță cu pulbere, dimineața, după-amiază și înainte de culcare. Ca adjuvant în sindromul colonului iritabil, faceți un amestec în proporții egale de pulbere de rădăcină de valeriană şi seminţe de fenicul. Se administrează o jumătate de linguriţă cu amestec de patru ori pe zi, în cure de două săptămâni. În anxietate, se recomandă consumul a două capsule de valeriană de trei ori pe zi. Tratamentul se face timp de două luni, cu 14-21 de zile de pauză.