Main menu

header

791 9 3de Călin Popa şi Alexandru Filcu

Varga-ciobanului este o plantă care stă la loc de cinste în medicina tradițională, în special din perspectiva capacității de a mineraliza organismul, ceea ce o face un aliat puternic împotriva afecțiunilor pe acest segment, dar nu numai.

Elimină apa în exces

Unul dintre cele mai importante beneficii terapeutice ale vărgii-ciobanului este cel de tonic al sistemului urinar și al rinichilor. Tratamentul cu rădăcină de varga-ciobanului poate ajuta organismul să elimine apa în exces și stimulează transpirația, acest efect diuretic generând o detoxificare naturală și o bună prevenție a inflamațiilor. La fel de importantă este considerată această plantă pe direcția îmbunătățirii circulației sangvine, precum și pentru capacitatea de a mineraliza oasele, prevenind astfel osteoporoza și osteopenia, o scădere mai puțin accentuată a densității minerale a oaselor, care nu provoacă fracturi. Terapeuții chinezi iau în considerare tratamentele cu varga-ciobanului și pentru combaterea bolii Lyme, întrucât lantapoate fi un adjuvant prețios al tratamentului cu antibiotic. Practic, rădăcina de varga-ciobanului poate schimba mediul intern al organismului, care devine astfel mult mai eficient în anihilarea bacteriei care provoacă afecțiunea, notează healthbenefitstimes.com.

Antidotul icterului

Varga-ciobanului este considerată o plantă ideală pentru oprirea extinderii peste măsură a Candida, care poate avea ca efect depresie, oboseală cronică sau infecții la nivelul sistemului digestiv. Preparatele pe bază de rădăcină de varga-ciobanului acționează ca un tratament cu antibiotic și contribuie semnificativ la trecerea Candida în fluxul sangvin, de unde poate fi eliminată. În același timp, inulina din plantă ajută la echilibrul florei intestinale din colon, susținând culturile de probiotice, cu urmări benefice nu doar asupra capacității de luptă cu numeroși agenți patogeni din intestin. De asemenea, varga-ciobanului este foarte eficientă împotriva icterului, afecțiune de regulă asociată cu boli grave, cum sunt inflamarea ficatului, cancerul, problemele biliare. Grație proprietăților sale diuretice, planta stimulează ficatul în procesul de eliminare a toxinelor și, de asemenea, întărește stomacul și crește apetitul în mod sănătos. Preparatele pe bază de varga-ciobanului se găsesc în magazinele cu profil naturist și se administrează la recomandarea și în dozele prescrise de specialist.

Tradiția medicinei chineze recomandă consumul de rădăcină de varga-ciobanului coaptă împotriva sângerărilor menstruale excesive

Susţine efortul genunchilor şi spatelui

Extern, preparatele pe bază de varga-ciobanului au capacitatea de a curăța eficient și natural rănile superficiale, contribuie la tratarea eficientă a acneei, ameliorează inflamarea ochilor, vindecă fistulele, negii și pot înlătura pistruii. Pulberea din rădăcină de varga-ciobanului este utilizată frecvent împotriva rănilor, a umflăturilor la nivelul pielii sau a durerilor asociate unor vătămări externe ușoare. De asemenea, preparatele din varga-ciobanului sunt cunoscute pentru capacitatea de a susține efortul genunchilor și al spatelui, susțin tendoanele și musculature, iar uleiul din plantă este utilizat, sub formă de masaj, de persoanele care practică mișcarea în mod regulat, ca și de sportivii de performanță.