Main menu

header

792 7 1de Călin Popa şi Alexandru Filcu

Plantă comestibilă ale cărei frunze dau un gust deosebit, de anason, oricărei salate, piciorul-caprei are o istorie îndelungată de utilizări medicinale. Beneficiile tratamentelor naturiste cu picio- rul-caprei sunt numeroase și diverse.

Elimină toxinele din colon

De la tratarea afecțiunilor renale până la sănătatea oaselor şi a articulaţiilor, piciorul-caprei este o „vedetă” a medicinei naturiste, fiind folosit de secole pentru capacitățile sale terapeutice. Cea mai renumită utilizare a plantei este împotriva gutei, direcție pe care își manifestă capacitățile vindecătoare din cele mai veci timpuri. De asemenea, în Evul Mediu, piciorul-caprei era un tratament uzual împotriva problemor vasculare și cardiace, precum și a sciaticii. Toate aceste efecte se datorează prezenței în piciorul-caprei a unor substanțe benefice pentru organism, cum sunt anumite uleiuri esențiale. Atunci când sunt consumate proaspete, în salate, frunzele tinere de piciorul-caprei au o dublă acțiune benefică: laxativă și diuretică. În aceste condiții, planta contribuie blând și fără efecte secundare la detoxificare, la eliminarea toxinelor din colon, la combaterea constipației și, totodată, pentru curățarea tractului urinar, prin stimularea producerii de urină. În același timp, prezența frunzelor plantei, culese înainte de înflorire, zilnic, în meniu asigură o acțiune sedativă ușoară, care induce un somn odihnitor fără să fie nevoie de administrarea de substanțe chimice care să combată insomnia, notează rxlist.com.

Ameliorează eczemele

Proprietățile remarcabile ale piciorului-caprei recomandă planta împotriva suferințelor generate de reumatism. De regulă, se poate recurge la un ulei special preparat acasă, astfel: se pune ulei de rapiță sau de măsline pe baie de apă, iar când acesta face bule mici, se adaugă frunze mărunţite de plantă, astfel încât să fie acoperite cu ulei. Se amestecă şi se lasă 30-40 de minute să tragă, apoi se strecoară prin tifon. Va rezulta o substanță cu nuanță verde, care poate fi utilizată sub formă de masaj. De asemenea, preparatele pe bază de piciorul-caprei pot fi utilizate extern și împotriva eczemelor.

PONT. Tratamentele naturiste cu piciorul-caprei sunt recomandate în cazuri de vene varicoase și gingii inflamate.