Main menu

header

793 8 1de Sorin Dumitrescu şi Adrian Pătrăuceanu

Fulgii de drojdie uscată inactivă sunt o sursă vegană sănătoasă de proteine, fibre şi vitaminele din complexul B. Aroma acestora, asemănătoare brânzei, le fac produsul ideal pentru a fi adăugat în diverse tipuri de mâncare, precum aste, piure de cartofi sau conopidă, floricele, salate şi multe altele.

O specie a ciupercii numită Saccharomyces cerevisiae

Dacă v-aţi propus să adaugaţi în alimentaţie fulgi de drojdie uscată inactivă, este bine să ştiţi exact ce sunt aceştia. Sunt o drojdie, mai exact o specie a ciupercii numită Saccharomyces cerevisiae. Spre deosebire de drojdia utilizată la coacerea pâinii, care este activată, celulele din fulgii de drojdie uscată sunt dezactivate în urma unui proces special. După cultivarea unei tulpini de drojdie într-un mediu precum melasă sau zahăr, urmează dezactivarea acesteia, proces care se realizează prin supunerea la căldură sau prin pasteurizare. După care, drojdia este recoltată, spălată, uscată şi ambalată sub formă de fulgi de drojdie uscată inactivă.

Sunt o sursă bogată şi completă de proteine

Drojdia uscată inactivă este o sursă bogată de proteine şi furnizează toţi cei nouă aminoacizi esenţiali. Două linguri de fulgi de drojdie uscată inactivă conţin 50 mg sodiu, 6 g carbohidraţi, 4 g fibre şi 10 g proteine. În plus, fulgii de drojdie uscată inactivă sunt o sursă bogată de vitamine B, inclusiv vitamina B12, vitamina B6 şi folat, sau vitamina B9. Majoritatea surselor de proteine vegetale sunt incomplete pentru că nu conţin cei nouă aminoacizi esenţiali care se găsesc în proteinele de origine animală. Din fericire, două linguri cu fulgi de drojdie uscată inactivă conţin 10 g proteine, fiind una dintre puţinele opțiuni vegane care se califică precum o proteină completă. Acest lucru înseamnă nu numai că asigură saţietatea, dar ajută şi la menţinerea tonusului muscular sănătos.

Scade colesterolul

Două linguri de fulgi de drojdie uscată inactivă conţin 4 g fibre solide. Pe lângă faptul că asigură senzaţia de saţietate, fibrele sunt necesare pentru promovarea sănătăţii digestive, asigurând un tranzit intestinal regulat. Vitamina B12 este necesară pentru producerea celulelor roşii din sânge şi menţinerea sănătăţii sistemului nervos. Deficitul de vitamina B12 poate duce la anemie şi poate sta la baza afecţiunilor neurologice. În mod normal, această vitamină se obţine din produsele de origine animală, cum ar fi ouăle, carnea, peştele şi lactatele, de aceea veganii şi vegetarienii au nevoie de o altă sursă de vitamina B12. Aceasta poate consta în fulgii de drojdie uscată inactivă, care sunt de provenienţă vegană. Două linguri cu această drojdie la fiecare două zile sunt de ajuns pentru a asigura tot necesarul de vitamina B12. Fulgii de drojdie uscată inactivă conţin beta glucan, un tip de fibre care ajută la reducerea nivelului de colesterol. Cunoscut pentru beneficiile sale asupra sănătăţii inimii, beta glucanul se găseşte şi în anumite cereale, precum ovăzul şi orzul.

Stabilizează nivelul glicemiei din sânge

Fulgii de drojdie uscată inactivă au o concentraţie ridicată de antioxidanţi, în special glutation care este esenţial pentru protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ şi eliminarea toxinelor din organism. Necesarul de glutation devine şi mai important pe măsură ce înaintăm în vârstă şi producţia de antioxidanţi scade. Datorită faptului că fulgii de drojdie uscată inactivă sunt un aliment cu un nivel scăzut de zahăr, poate ajuta la reglarea nivelului glicemic din sânge. Acest lucru atrage după sine reducerea poftelor, creşterea nivelului de energie, îmbunătăţirea somnului şi scăderea riscurilor bolilor metabolice.

Se pot adăuga la diverse mâncăruri

Datorită aromei lor de brânză, fulgii de drojdie uscată inactivă se pot adăuga la diverse mâncăruri. Se pot presăra peste paste sau floricele, dau un plus de savoare legumelor şi piureurilor cum ar fi piureul de conopidă sau cel de cartofi, se pot consuma cu ouă sau tofu. Totodată, puteţi să vă folosiţi creativitatea şi să utilizaţi fulgii de drojdie uscată inactivă în combinaţie cu alte ingrediente cum ar fi nucile caju înmuiate pentru a obţine un sos vegan cu aromă intensă de brânză.