Main menu

header

795 6 1de Carmen Ciripoiu şi Carmen Bădulescu

Amară, țepoasă, dar binefăcătoare. Astfel ar putea fi descrisă în doar câteva cuvinte anghinarea, una dintre plantele cu cele mai uimitoare virtuți asupra bolilor ficatului și colecistului. Cunoscută și sub denumirea de „darul Sfintei Marii”, anghinarea a fost folosită încă din Antichitate, medicii greci și cei romani administrând-o celor cu icter sau stări de greaţă. De asemenea, în Evul Mediu, planta a fost utilizată pentru eliminarea tuturor materiilor toxice din organism.

Infuzia combinată stimulează fierea leneșă

Potrivit ultimelor studii, mai mult de un sfert din populația cu vârsta de peste 30 de ani are probleme biliare, ca urmare a stilului de viață, sedentarismului, hranei, dar și a poziției corpului și a stresului. Cea mai frecventă afecțiune este dischinezia biliară. Și pentru că medicina alopată are mult prea puține soluții pentru fierea leneșă, anghinarea este leacul care poate face minuni, întrucât reușește să stimuleze evacuarea vezicii biliare, prevenind apariția crizelor, dar și formarea calculilor biliari. Cel mai bun tratament naturist rămâne infuzia combinată de anghinare, care se obține astfel: în jumătate de litru de apă se pun la macerat, vreme de zece ore, trei linguriţe cu anghinare mărunţită și se filtrează. Preparatul rezultat se pune deoparte, iar planta rămasă după filtrare se fierbe din nou în jumătate de litru de apă, timp de cinci minute. Se lasă la răcit și se filtrează. În final, se amestecă cele două extracte și se obține un litru de infuzie combinată de anghinare. Se recomandă consumul a două căni pe zi. În timpul curei cu anghinare, se evită consumul de prăjeli, cafea, ceai negru și dulciuri.

Pulberea vă scapă de dispepsie sau de atonie digestivă

Grație acțiunii sale detoxifiante foarte puternice, anghinarea este folosită cu succes în eliminarea toxinelor din organism. În acest caz, se administrează 400-500 mg extract de anghinare, pe stomacul gol și aceeași cantitate seara, înainte de culcare. Cura durează două săptămâni. După acest tratament, veți constata că digestia se va regla, problemele intestinale vor dispărea, iar tenul va arăta mai bine ca niciodată. Ca stimulent al digestiei, dar și al poftei de mâncare se recomandă tinctura de anghinare. Modul de preparare este următorul: 20 de linguri cu pulbere de anghinare uscată se pun într-un borcan și peste acestea se adaugă două căni cu alcool alimentar. Se închide borcanul ermetic și se lasă la macerat vreme de 12 zile, într-un loc călduros. Se filtrează și preparatul se depozitează în sticluțe închise la culoare. Se administrează o linguriţă diluată în puţină apă, cu zece minute înainte de masă. Un tratament eficient pentru a scăpa atât de dispepsie, cât și de hipoaciditate sau atonie digestivă este pulberea de anghinare. Modul de preparare este următorul: măcinați foarte fin, folosind râșnița electrică de cafea, tulpini uscate de anghinare, apoi cerneți folosind o sită pentru făină. Depozitați pulberea în borcane de sticlă închise ermetic, la loc întunecos și rece. Nu folosiți mai mult de o lună. Se administrează de patru ori pe zi o linguriţă rasă, pe stomacul gol, la orele 7:00, 13:00, 19:00 şi 22:00.

Inamicul arsurilor stomacale

În tratamentul hepatitei A, B, C și D, anghinarea are efecte cu totul speciale pentru a îmbunătăți simptomele cu care se confruntă pacienții, respectiv dureri în abdomen şi stări de greață. În plus, ficatul tinde să revină la normal, crește rezistența la efort și pielea își recapătă coloritul. Tot anghinarea previne apariția proceselor de fibrozare și evoluția spre ciroză. În acest caz, se țin cure de trei luni, perioadă în care se consumă 1,5 g extract de anghinare pe zi, pe stomacul gol. În cazul refluxului gastro-esofagian și pentru prevenirea arsurilor stoma- cale, se consumă 300 mg extract, înainte de mesele principale. În timpul tratamentului, nu consumați băuturi carbogazoase și mestecați mân- carea foarte bine.

Alungă stările de vomă

Tot anghinarea este cea care reușește să amelioreze și chiar să oprească stările de greață și voma. În acest caz, se administrează jumătate de linguriță cu pulbere de anghinare împreună cu un pahar cu limonadă neîndulcită. Persoanele care au probleme cu obezitatea, vor putea folosi cu succes capsulele cu anghinare. Potrivit unui studiu realizat în SUA, anghinarea are rolul de a normaliza tranzitul intestinal, prevenind balonarea și crampele abdominale. Se recomandă 10 g pulbere de anghinare pe zi, pe stomacul gol, cu o jumătate de oră înainte de masă. În ceea ce privește colesterolul mărit, studiile au arătat că anghinarea acţionează direct la nivelul ficatului, reglând secreţia de colesterol, influenţând însă şi digestia şi metabolismul grăsimilor ingerate. Se recomandă consumul a 0,5 g extract uscat, în cure de o lună.

„Darul Sfintei Marii”, unul dintre cei mai puternici antioxidanți din lume

795 6 2Totodată, această plantă este considerată unul dintre cei mai puternici antioxidanți din lume, de aceea este indicată persoanelor care suferă de arterită și ateroscleroză, dar și celor care consumă frecvent grăsimi, fumează sau trăiesc în mediu toxic. O cură durează una-două luni, timp în care se consumă trei-patru linguriţe cu pulbere pe zi. În caz de gută sau valori ridicate ale ureei în sânge, se administrează jumătate de litru de infuzie combinată de anghinare pe zi. Cura durează două săptămâni. Sub acţiunea principiilor active din aghinare, sărurile acidului uric sunt mobilizate din ţesuturi şi apoi eliminate prin urină şi scaun.

O varietate a plantei, cunoscută drept „anghinarea de Ierusalim“, a fost utilizată pentru vindecarea hepatitei A, boală care a făcut ravagii în aglomeraţiile urbane în secolele al XVIII-lea și al XIX-lea

ATENŢIE! Poate agrava simptomele în cazul blocajului renal

Potrivit specialiștilor, până în acest moment nu au fost cazuri în care anghinarea să fie toxică. Fitoterapeuții recomandă însă persoanelor cu blocaj renal să aibă grijă în administrarea acestei plante, întrucât poate agrava simptomele, din cauza efectului său colecistochinetic. Dacă suferiți de colon iritabil, aveți grijă că anghinarea poate duce, pentru perioade foarte scurte de timp, la o amplificare a flatulenţei, care va dispărea însă în câteva zile.