Main menu

header

796 8 4de Călin Popa şi Gabriela Comşa

Unul dintre cele mai apreciate condimente din bucătăria internațională, ienibaharul, are nu doar o aromă de excepție, ci și o serie de proprietăți care plasează planta printre vindecătorii naturali.

Echilibrează secrețiile gastrice

Combinație complexă de arome, ienibaharul a intrat în Europa ca un fel de piper, grație gustului picant, și a cucerit gastronomia întregii lumi. În timp, au început să fie descoperite și proprietățile curative ale condimentului, între care se detașează tratarea naturală a problemelor digestive. Administrat sub formă de ceai, preparat din două lingurițe cu fructe uscate de ienibahar la o cană cu apă clocotită și lăsat la infuzat 20 de minute, condimentul calmează stomacul, echilibrează secrețiile gastrice, este util în stări de greață, împotriva diareei, balonării, crampelor, reducând durerea la acest nivel.

Atenuează abcesele dentare

Ienibaharul și-a cucerit un binemeritat renume în combaterea nevralgiilor diverse și chiar a migrenelor. Prin acțiunea sa rapidă de analgezic local, condimentul poate atenua suferința generată de artrită, de inflamațiile dentare sau de contracturile musculare. Se folosește extern, ca ulei pentru baie sau sub formă de cataplasmă aplicată pe piele. În același timp, planta a demonstrat, pe parcursul unor serii de studii riguroase, proprietatea de a lupta cu bolile cauzate de radicalii liberi, întrucât are o capacitate antioxidantă semnificativă.

Micşorează nivelul zahărului din sânge

Aromatul și exoticul ienibahar înnobilează foarte multe meniuri, iar adăugarea acestui praf parfumat în anumite feluri de mâncare are și beneficii pentru sănătate. Grație faptului că este picant, ienibaharul are capacitatea de a preveni alergiile și, totodată, de a scădea nivelul zahărului din sânge. De asemenea, ienibaharul este un excelent agent de relaxare a corpului și are proprietatea demonstrată de a îmbunătăți starea de spirit. În același timp, uleiul esențial de ienibahar, folosit în difuzor în combinație cu cel de portocală și de scorțișoară, este eficient în ameliorarea stărilor neplăcute care însoțesc răcelile din sezonul rece.

ATENŢIE! Ienibaharul nu este recomandat femeilor gravide sau celor care alăptează.