Main menu

header

798 7 2de Călin Popa şi Carmen Bădulescu

Antiinflamator și antiviral de calibru, cu renume secular, hydrastis este o plantă care vine în ajutorul sistemului imunitar în prag de sezon rece și, totodată, în vremuri de pandemie.

Nativii americani o foloseau împotriva răcelilor

Hydrastis este o plantă care abia a început să-și dezvăluie proprietățile terapeutice, altfel binecunoscute din timpuri imemoriale de nativii americani. În anul 1798, hydrastis a început să atragă atenţia, fiind comercializată intens ca remediu pentru un spectru larg de afecţiuni. În zilele noastre, extractele din această plantă sunt o categorie de suplimente alimentare foarte apreciate, în special în SUA, unde se administrează în combinație cu echinacea pentru prevenirea răcelilor și gripei.

Antifungic şi antiparazitar

Renumele plantei este dat de conținutul de berberină, o substanță care i-a adus supranumele de „antibiotic natural”. Substanţa activă cu rol antiinfecţios, antibacterian, antiviral, antifungic și antiparazitar face din hydrastis un aliat împotriva bolilor provocate de diverşi agenţi patogeni, de la diaree la infecţii cu H.pylori.

Stimulează secreţia vezicii biliare

În plus, alcaloizii din hydrastis stimulează secreţia vezicii biliare. Potrivit unor studii de specialitate, acţiunea berberinei asupra agenţilor patogeni este mai puternică decât cea a antibioticelor obişnuite. Alcaloizii din plantă măresc afluxul de sânge spre splină, ajutând la reglarea activităţii acesteia și mărind numărul de compuşi ce potenţează răspunsul imunitar. De asemenea, s-a dovedit că berberina activează globulele albe, fapt care, împreună cu capacitatea de a inhiba formarea tumorilor în laborator, sugerează că planta poate combate anumite tipuri de cancer.

Potențial contra sindromului metabolic

Hydrastis este recomandată de specialiștii în fitoterapie pentru capacitatea de a reface rapid și de a proteja mucoasele - oculară, digestivă, bucală - prin reducerea pătrunderii agenţilor dăunători în ţesuturi. Totodată, extractele pe bază de plantă pot regla nivelul de zahăr din sânge, hydrastis fiind astfel un adjuvant natural în cazuri de diabet. În același timp, cercetări de dată recentă au pus această plantă pe lista celor cu potențial împotriva sindromului metabolic.